Foto: Publicitātes foto
Vasara ir laiks, kad automašīnas salons tiek pakļauts dažādu faktoru ietekmei – ar auto vasarā pārvietojas daudz intensīvāk, līdz ar to arī salons piegružojas daudz ātrāk. Par to, kā vispareizāk kosmētiski kopt savu auto Latvijas vasarā, konsultējāmies ar auto kosmētikas ražotāja "Turtle Wax" pārstāvi Latvijā SIA "Getz Bros.&Co" un "Fiat" koncerna marku autorizētā dīlera SIA "Autobrava" direktoru Andri Sivicki.

Viens no pirmajiem uzdevumiem, pavasarim iestājoties, ir automašīnas salona kapitāla iztīrīšana. Tas nepieciešams, jo ziemas laikā, it īpaši, ja nav lietoti gumijas paklājiņi, automašīnas salona auduma virsmas ir piesūkušās ar mitrumu un var sākt pelēt. Ņemot vērā, ka pēdējos gados Latvijas vasaras pamazām sāk pārvērsties tropu klimatam līdzīgos laikapstākļos, arī siltajos mēnešos, lai izvairītos no kondensāta veidošanās silto un auksto gaisa masu mijiedarbībā, automašīnas salonu vēlams regulāri vēdināt.

Viena no pēdējo gadu ievērojamākajām inovācijām automašīnas apkopes jomā, kas jo sevišķi ļāvusi uzlabot salonu virsmu tīrīšanu, ir nanotehnoloģijas. Nanotehnoloģijās balstītie tīrīšanas līdzekļi pastiprina mazgāšanas līdzekļu un virsmas aktīvo vielu iedarbību. Nano daļiņas aptver un iekļauj pat vismazākās netīrumu molekulas un taukvielas kā kapsulā, atdalot tās no virsmas. Tās palīdz absorbēt netīrumus jau tīrītāja sastāvā, padarot pat visnetīrāko virsmu kopšanu ātrāku un vieglāku.

Salona kopšana ir pasākumu kopums, kas jāveic profilaktiski, negaidot, kad automašīnā sāk nepatīkami smakot, vai pleķis, jo īpaši uz auduma virsmas, ir ieēdies uz mūžīgiem laikiem. Kā pirmā palīdzība tūlītēju nelielu traipu iztīrīšanai gan no paneļa, gan sēdekļiem var noderēt salvetes, kuras ieteicams vienmēr turēt pa rokai automašīnā. Savukārt rūpīgākam darbam un ilglaicīgākam rezultātam ieteicami paneļa aerosoli, kas vairumā gadījumu kalpo ne tikai kā tīrīšanas, bet arī gaisa atsvaidzināšanas līdzeklis, kā arī veido putekļus atgrūdošu aizsargkārtu. Papildus tam, "premium" segmenta paneļa tīrīšanas aerosoli veido saules UV staru aizsardzība, aizkavējot auto paneli no plaisāšanas un izbalēšanas, kas jo sevišķi aktuāli ir vasaras mēnešos. Tā kā visbiežāk automašīnas salons nesastāv tikai no plastmasas detaļām, vērts parūpēties arī par vinila un gumijas apņemtajām virsmām. Tīrīšanas līdzekļi šīm virsmām veido bagātīgu antistatisku silikona aizsargkārtu, kas atgrūž putekļus un netīrumus, piešķirot ilgstošu spožumu.

Atsevišķs stāsts ir par ādas virsmām automašīnas salonā. Tām nav ieteicams lietot audumam paredzētos tīrīšanas līdzekļus, jo tādējādi āda var tikt bojāta. "Premium" segmenta ādas tīrīšanas līdzekļi nodrošina daudzpusīgu virsmas kopšanu: pH sabalansētas ziepes un virsmaktīvās vielas noņem grūti tīrāmos traipus un iesūkušos netīrumus, glicerīns un E vitamīns mitrina un atjauno ādas dabīgo elastību un mīkstumu, UV inhibitori novērš ādas sasprēgāšanu un izbalēšanu saules gaismas iedarbībā, savukārt ēteriskās eļļas baro ādu, nodrošinot ilgstošu aizsardzību.

Kad salona kopšana pabeigta, laiks uzlikt pēdējo punktu uz "i", izvēloties vasarai piemērotāko auto gaisa atsvaidzināšanas līdzekli. Aromterapijas speciālisti uzsver, ka pavasarī pēc ziemas perioda, kurā nereti novērojams būtisks vitamīnu trūkums organismā, cilvēks sevi var uzmundrināt ar eikalipta aromātu, kas darbosies arī kā imunitāti stiprinošs līdzeklis. Savukārt, karstajām vasaras dienām vispiemērotākie ir citrusa un piparmētras aromāti, kuri sniedz atvēsinošu efektu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!