Foto: Shutterstock
Migla būtiski ietekmē autovadītāju ceļa pārredzamību, kas samazina drošību un palielina negadījumu risku uz ceļa. Automašīnas nomas un pilna servisa līzinga pakalpojumu sniedzējs "Avis" aicina transportlīdzekļa vadītājus, ja tas iespējams, izvairīties no braukšanas miglā vai būt īpaši uzmanīgiem, lai novērstu bīstamas situācijas apgrūtinātas redzamības laikapstākļos. Uzņēmums sagatavojis 10 ieteikumus drošākam braucienam miglas apstākļos.

"Kad gaisā izveidojusies migla, kas ierobežo redzamību, ir būtiski pielāgot auto vadīšanu. Pārvietošanās miglā var būt bīstama, piemēram, Amerikas Savienotajās Valstīs katru gadu miglas dēļ notiek vairāk nekā 38 700 transportlīdzekļu avāriju, kā rezultātā vairāk nekā 600 cilvēku iet bojā un 16 300 cilvēku tiek ievainoti. Arī Latvijā migla nav nekas neierasts, it īpaši vasaras sezonā. Lai saglabātu pēc iespējas lielāku drošību gan sev, gan citiem ceļu satiksmes dalībniekiem miglas apstākļos, aicinām pievērst uzmanību vairākiem praktiskiem ieteikumiem," stāsta "Avis" līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne.

Samaziniet ātrumu

Braucot miglā, ir svarīgi pēc iespējas samazināt braukšanas ātrumu, lai ievērotu pietiekamu distanci no citām automašīnām, kā arī nodrošinātu sev pietiekami daudz laika gadījumā, ja būs nepieciešams strauji nobremzēt.

Ierobežojiet traucējošos faktorus

Neizmantojiet mobilo tālruni, kā arī nepatērējiet dzērienus vai pārtiku. Tāpat pēc iespējas samaziniet radio vai mūzikas radīto skaņu, lai nodrošinātu pastiprinātu koncentrēšanos ceļam.

Apstājieties ceļa malā, ja sliktā redzamība padara braukšanu nedrošu

Ja migla sabiezē un nav iespējams skaidri redzēt priekšā esošo ceļu un novērtēt apkārtējo situāciju, vislabāk ir apstāties blakus celiņā, ja tas ir iespējams, vai ceļa malā (ieslēdzot avārijas gaismas, lai citi autovadītāji spēj jūs pamanīt) un sagaidīt, kamēr migla izklīst un braukšana kļūst drošāka.

Palieciet savā braukšanas joslā

Cik vien iespējams, ievērojiet ceļa līnijas un pārliecinieties, ka netiek mainītas braukšanas joslas. Ja iespējams, izvairieties no joslu maiņas vai apdzīšanas manevru veikšanas.

Regulāri pārbaudiet spidometru

Braucot miglainā laikā, var šķist, ka pārvietojaties daudz lēnāk nekā patiesībā. Pārbaudiet, vai nepārsniedziet noteikto ātruma ierobežojumu, un brauciet tādā ātrumā, kas ļauj justies droši.

Tīriet logus

Sekojiet līdzi, lai jūsu logi nebūtu "aizsvīduši" vai netīri, kas pasliktina redzamību jau tā apgrūtinātos apstākļos. Izmantojiet automašīnas apsildes sistēmu, lai novērstu vējstikla "aizsvīšanu".

Izvairieties no šosejām

Ja iespējams, brauciet pa ceļiem, kuros kustība notiek lēnāk un mierīgāk – arī tad, ja tas nav īsākais maršruts. Miglas laikā jābūt īpaši uzmanīgiem, turklāt uz šosejām, kur satiksme ir intensīvāka, pastāv vairāk riski.

Izmantojiet miglas lukturus

Noteikti izmantojiet miglas lukturus. Šīs lejupejošās gaismas šķērso tumsu, lai izceltu priekšā esošo ceļu. Tādējādi jūs variet labāk saredzēt braucamo ceļu sev priekšā, kā arī citiem autovadītājiem ir iespēja laikus pamanīt jūsu tuvošanos.

Signalizējiet

Nepieciešamības gadījumā pastiprināti pievērsiet sev citu autovadītāju uzmanību, uzmirkšķinot ar tālās gaismas lukturiem vai lietojot skaņas signālu. Tādējādi biezas miglas apstākļos iespējams paziņot citiem autovadītājiem par saviem nākamajiem manevriem.

Sekojiet līdzi laika prognozei un plānojiet braucienus

Ja iespējams, izvairieties no braukšanas miglā. Pārvietoties sliktas redzamības apstākļos ir bīstami, tāpēc ieteicams pagaidīt līdz laikapstākļi noskaidrosies. Sekojot līdzi laika prognozei, variet plānot savus brauciens un izvairīties no nepieciešamības vadīt auto miglas laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!