Septiņās Latvijas lielākajās pilsētās aprīļa beigās un maija sākumā norisinājās īpaša akcija – Servisa diena, kurā bez maksas tika pārbaudīta gandrīz 1000 automašīnu atbilstība drošas satiksmes prasībām. Veicot pārbaudes, tika atklāts, ka vairāk nekā trešdaļai automašīnu ir problēmas kādā no drošības sistēmām.

"Servisa dienās atklājās satraucoša aina – teju 38% automašīnu tika konstatētas drošības sistēmu problēmas. Visvairāk šādu defektu bija tieši Rīgā – gandrīz katrai otrajai automašīnai," stāsta Drošas braukšanas skolas (DBS) direktors Jānis Vanks.

"Zīmīga tendence novērojama riepu izvēlē. Aplūkojot akcijas dalībnieku transportlīdzekļus, jāsecina, ka reģionos vairāk izvēlas braukt ar M+S vai iepriekšējās sezonas ziemas riepām, savukārt rīdzinieki vasaras sezonā biežāk maina riepas uz atbilstošām. Iespējams, tāpēc reģionos katrai piektajai automašīnai bija problēmas ar atbilstošu riepu protektora dziļumu, savukārt Rīgā šādi trūkumi tika konstatētas tikai 0,5% akcijas dalībnieku," norāda Vanks.

Elektrosistēmu diagnostiska parāda, ka biežāk tika atklātas problēmas ar akumulatora bateriju un starteri – gandrīz trešdaļai pārbaudīto automašīnu, bet ģeneratora darbības defekti tika atklāti salīdzinoši retāk. Vairāk nekā trešdaļai pārbaudīto automašīnu bija neatbilstošs lukturu regulējums.

Šajās servisa dienās pirmo reizi notika bezmaksas pārbaudes ar diagnostikas testeri KTS, pieslēdzoties pie automašīnas diagnostikas ligzdas OBD. Tādā veidā tika pārbaudītas aktīvās un pasīvās drošības sistēmas, piemēram, drošības spilveni, ABS un ESP.

Svarīga nianse – pārbaudes caur OBD notika tieši tāda pati kā pie gadskārtējās tehniskās apskates CSDD. Jāatzīmē, ka akcijas laikā šo pārbaudi varēja veikt visi spēkrati, kuriem ir iespēja pieslēgt OBD, savukārt gadskārtējā tehniskajā apskatē CSDD, šo pārbaudi obligāti veic tikai automašīnām no 2012. gada izlaiduma, savukārt pārējiem ir iespēja brīvprātīgi veikt diagnostiku.

Akciju "Servisa kvalitātei ir nozīmē" rīkoja DBS sadarbībā ar CSDD, "Bosch Car Service", "Bridgestone" un "Statoil Latvija".

Servisa dienas turpmāk notiks divas reizes gadā – pirms vasaras un ziemas sezonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!