Foto: Publicitātes foto

"Kamēr Harijs neskatās, sitam gaisā vienu no centrālajiem rekvizītiem – Harija Kuharjonoka mazdu," paziņojuši latviešu komēdijas "Kriminālās ekselences fonds" (KEF) veidotāji. Runa ir par 1984. gada "Mazda 929" divdurvju automobili, par kuru filmas veidotāji vēlas 6000 eiro.

"Mazda 929 Coupe" (HB – rūpnīcas indekss) ir aprīkota ar divu litru benzīna dzinēju, piecpakāpju manuālo pārnesumkārbu un nepilnu 140 tūkstošu kilometru nobraukumu. Tāpat automobilim ir spēkā vēsturiskā spēkrata sertifikāts, kas nozīmē, ka ikgadējais ekspluatācijas nodoklis par to nav jāmaksā. Turklāt automobilim ir svaigi izieta tehniskā apskate, kas derīga līdz nākamā gada augustam.

"Lai gan apčubināts un aprūpēts, automobīlis tomēr ir retro un šur tur redzams laika zobs. Kāda plastmasa sasprēgājusi, kāda hromētā vieta vairs nav tik spoža. Pogām stipri nodiluši apzīmējumi," raksta sludinājuma autors. "Ar šo mazdu ir nosperts tik daudz burgeru maķītī, cik vien tas iespējams. Šis pārtikas avots ir izsmelts, līdz ar to arī "Mazda" mums vairs nav nepieciešama."

Kriminālās ekselences fonda "Mazda 929 Coupe" ir jaudīgākā tobrīd ražošanā esošajā modifikācijā – tās divlitru motors attīsta 120 zirgspēku (bāzes versijā tam bija 90 ZS). Jaudīgā versija no vietas līdz 100 km/h paātrinās 9,9 sekundēs un maksimāli sasniedz 192 km/h.

Atgādinām, ka filma KEF uzņemta bez valsts atbalsta. Projekta radošā komanda 2015. gadā ar iedzīvotāju atbalstu filmas veidošanai savāca 10 000 eiro finansējumu. Filmas galvenajās lomās iejutušies Lauris Kļaviņš, Andris Daugaviņš, Jana Rubīna, Juris Riekstiņš un Māris Mičerevskis.

Kinolentes sižets ir par Imantu Veidi, kurš, rakstot scenāriju seriālam par krāpniekiem, kopā ar draugu Hariju Kuharjonoku izmēģina dažādas krāpšanas shēmas. Imants tik ļoti iejūtas jaunajā tēlā, ka pašam sakārojas kļūt par kriminālo autoritāti. Pie apvāršņa parādās veci blēži Duļķis un Aļģe, bet lielākais šķērslis ceļā uz kriminālās autoritātes statusu ir Imanta kaimiņiene.

"Kriminālās ekselences fonds" saņēma "Lielā Kristapa" balvu 2018. gadā par labāko scenāriju, bet Daugaviņš šo balvu ieguva par labāko otrā plāna aktiera tēlojumu. Tāpat filma ieguva portāla "Delfi" lasītāju simpātiju balvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!