Foto: DELFI

Pērn traktortehnikas izraisīto ceļu satiksmes negadījumu (CSNg) skaits, par kuriem saņemti zaudējumu pieteikumi, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir samazinājies, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) dati.

"Lai arī fiksēto CSNg skaits ir par piektdaļu mazāks nekā 2013. gadā, tomēr jāatzīmē, ka četri no pērn traktortehnikas izraisītajiem negadījumiem ir ierindojami pēdējās desmitgades lielāko atlīdzību, kas izmaksātas par traktortehnikas izraisītajiem CSNg, topā," informē LTAB valdes priekšsēdētājs Juris Stengrevics.

Pēc LTAB sistēmas datiem, 2014. gadā fiksēti 174 traktortehnikas izraisīti CSNg, par kuriem saņemti zaudējumu pieteikumi. Tas ir par piektdaļu mazāk nekā 2013.gadā (219) un par trešdaļu mazāk nekā 2010.gadā (275). Tomēr jāatzīmē, ka apdrošināšanas atlīdzības, kas tiek izmaksātas par specializētās lauksaimniecības tehnikas CSNg rezultātā nodarītajiem zaudējumiem, nereti ir salīdzinoši lielas.

"Ja salīdzina kopējo vidējo izmaksu tikai ar traktortehnikas nodarītajiem zaudējumiem, tad atšķirība ir ievērojama – 62%. Vidējā izmaksa kopumā sastāda 1017 eiro, savukārt par traktortehnikas nodarītajiem bojājumiem tā jau ir gandrīz 1700 eiro," norāda Stengrevics.

"Lielākā atlīdzība, kas izmaksāta par 2006. gadā traktortehnikas izraisīta CSNg rezultātā nodarītajiem zaudējumiem, ir 38 900 eiro, savukārt pērn fiksēti četri traktortehnikas izraisīti CSNg, par kuriem izmaksātās apdrošinātāju atlīdzības iekļuvušas pēdējās desmitgades topā un katra no tām bijusi lielāka par 15 tūkstošiem eiro," informē LTAB valdes priekšsēdētājs.

Saskaņā ar OCTA likumu apdrošinātāja noteiktā OCTA polises cena par 30% tiek samazināta zemnieku saimniecībām, kas apdrošina traktortehniku, kura reģistrēta Valsts tehniskās uzraudzības aģentūrā.

"Atšķirībā no ierastās prakses, kad no valsts vai pašvaldību puses tiek piešķirti un finansēti dažādi atvieglojumi un subsīdijas, par OCTA polisēm lauksaimniekiem piešķirtās atlaides tiek finansētas no OCTA Garantijas fonda, kurā iemaksas veikuši visi autoīpašnieki, pērkot savas OCTA polises," informē Stengrevics.

"Pēdējo piecu gadu laikā kompensācijās par lauksaimniekiem piešķirtajām atlaidēm no Garantijas fonda ir izmaksāti 143 138 eiro. Faktiski var apgalvot, ka katrs autoīpašnieks, nopērkot OCTA polisi, piedalās lauksaimnieku atbalstīšanā, subsidējot specializētās lauksaimniecības tehnikas apdrošināšanu. Atlaižu piešķiršana lauksaimniekiem ir atbalstāma, taču jautājums ir par finansēšanas avotu. Mūsuprāt, šīs atlaides būtu jānodrošina valstij vai pašvaldībām, nevis jāfinansē no citu autoīpašnieku līdzekļiem," domā LTAB valdes priekšsēdētājs.

Tomēr, neskatoties uz piešķirtajām atlaidēm, saskaņā ar LTAB datiem tikai aptuveni trešdaļai no mūsu valstī reģistrētās traktortehnikas ir derīga OCTA. "Ļoti bieži dzirdam argumentu, ka specializētā lauksaimniecības tehnika praktiski nepiedalās ceļu satiksmē un tiek izmantota vienīgi lauku darbos. Tomēr vēlos norādīt, ka arī strādājot uz lauka vai pārvietojoties pa piemājas pagalmu, iespējams nodarīt būtiskus bojājumus ne vien savai tehnikai, bet arī cita jeb trešās puses mantai. Piemēram, veicot lauksaimniecības darbus traktortehnikas vadītājs neuzmanības dēļ nodara bojājumus elektropārvades līnijām, to balstiem, un tas ir OCTA gadījums, par kuru LTAB un apdrošinātāji saņem pieteikumus un veic apdrošināšanas atlīdzības izmaksu. Tādēļ atgādinām, ka neiegādājoties OCTA, vadītājs riskē ar lieliem zaudējumiem, kas būs jāatmaksā par nodarītajiem zaudējumiem no savas kabatas," uzsver Stengrevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!