Foto: F64

Pagājušajā gadā Valsts ieņēmumu dienests (VID) 133 gadījumos fiziskām un juridiskām personām atteicis reģistrāciju Latvijā no Eiropas Savienības (ES) ievestam transportlīdzeklim, liecina informācija VID mājaslapā.

VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) transportlīdzekļu reģistrācijas telpās VID Nodokļu kontroles pārvaldes darbiniekiem ir ierīkotas darba vietas fizisko personu un juridisko personu transportlīdzekļu reģistrācijai iesniegto dokumentu izvērtēšanai un paskaidrojumu saņemšanai no personām, kuras veic no ES valstīm ievesto transportlīdzekļu pirmo reģistrāciju Latvijā.

Pagājušajā gadā tika izvērtēti 1253 nodokļu maksātāja CSDD iesniegtie dokumenti transportlīdzekļu reģistrācijai, tostarp 1182 fizisko personu iesniegtie dokumenti.

Fizisko personu iesniegtos dokumentus izvērtējot, 1054 gadījumos tika veikta transportlīdzekļa reģistrācija, tostarp 60 gadījumos reģistrācija veikta pēc atteikuma, pabeidzot nodokļu administrēšanas pasākumus, bet 128 gadījumos atteikts veikt transportlīdzekļa reģistrāciju Latvijā.

Pērn 71 gadījumā tika vērtēti juridisko personu iesniegtie dokumenti, kurus izvērtējot, 66 gadījumos tika veikta transportlīdzekļa reģistrācija, tostarp divos gadījumos reģistrācija veikta pēc atteikuma, pabeidzot nodokļu administrēšanas pasākumus, bet piecos gadījumos tā atteikta.

Izvērtējot transportlīdzekļa reģistrācijai nodokļu maksātāju iesniegtos dokumentus, 130 gadījumos tika konstatēta iespējama samazināta transportlīdzekļa realizācijas vērtība, par ko nosūtīti pieprasījumi citu valstu nodokļu administrācijām, kā arī pieprasīta papildus informācija no transportlīdzekļa pircēja.

Tāpat 47 gadījumos radušās aizdomas par transportlīdzekļu reģistrācijai nepieciešamo dokumentu viltošanu, par ko informācija nosūtīta Valsts policijai.

Savukārt 77 gadījumos konstatētas fiziskas personas, kuras, iespējams, nodarbojas ar nereģistrētu saimniecisko darbību vai ir apšaubāms naudas līdzekļu avots transportlīdzekļu iegādei. Iegūtā informācija tiks izmantota turpmāko nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanā.

Vēl 24 gadījumos, veicot riska analīzi, konstatēti citi nodokļu nenomaksas riski, līdz ar to nodokļu maksātāji tiks virzīti kontroles pasākumiem, bet 12 gadījumos konstatēts, ka transportlīdzekļa iegādes dokumentos pārdevējs ir citas ES valsts nodokļu maksātājs, bet transportlīdzeklis faktiski ir iegādāts Latvijā. Iegūtā informācija tiks izmantota turpmāko nodokļu administrēšanas pasākumu veikšanā.

Četros gadījumos konstatēts risks, ka nodokļu maksātāji nepamatoti izmanto citam komersantam izsniegto tirdzniecības numura zīmi, kura paredzēta transportlīdzekļu pārvietošanai uz tirdzniecības vai glabāšanas vietu, vai izmēģinājuma braucieniem ar tirdzniecībai pieņemtajiem transportlīdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!