SEB dzīvības apdrošināšana veikusi pirmklasnieku aptauju, lai uzzinātu pašu bērnu viedokli par dažādiem drošības jautājumiem. Kā liecina skolēnu atbildes, ikdienā visbiežāk viņi ievēro satiksmes drošības noteikumus.

Viens no pirmajiem ceļu satiksmes noteikumiem, ko bērniem būtu jāiemāca – ceļu drīkst šķērsot tikai tad, kad luksoforā deg zaļā gaisma vai arī uz gājēju pārejas, pārliecinoties, ka ielu šķērsot ir droši. Pārliecinošs vairākums (94%) pirmklasnieku apliecinājuši, ka ceļu šķērso tikai pie zaļās luksofora gaismas, savukārt 5% atzinuši, ka dažkārt ielu pārskrien arī pie dzeltenās gaismas, tomēr apņemas turpmāk tā vairs nedarīt.

"SEB dzīvības apdrošināšanas mērķis bija ar anketas palīdzību aicināt pirmo klašu skolotājus un arī bērnu vecākus vēlreiz pārrunāt ar skolēniem ikdienā svarīgākos drošības jautājumus, jo bērni ik brīdi ir pārņemti ar savām nodarbēm, spēlēm, pasaules izzināšanu un nereti piemirst par savu drošību. Tāpat mums, pieaugušajiem, ir ļoti svarīgi atcerēties, ka bērni ir mūsu spogulis – tāpēc ikdienā arī mums pašiem ir jāievēro tie paši drošības noteikumi, ko lūdzam atcerēties un ievērot mūsu atvasēm," uzsver SEB dzīvības apdrošināšanas valdes priekšsēdētājs Ints Krasts.

Pēdējo gadu laikā Latvijā, sākoties rudens un ziemas periodam, iedzīvotājiem tiek atgādināts par atstarotāju nepieciešamību papildu drošībai. Jo īpaši ar atstarotājiem jānodrošina bērni, jo nereti rodas situācijas, kad sarunas ar draugiem liek aizmirst par drošību, savukārt atstarotājs ļauj šoferiem jau laikus pamanīt gājēju. Lielākā daļa aptaujāto pirmklasnieku (81%) apstiprinājuši, ka diennakts tumšajā laikā vienmēr izmanto atstarotāju, savukārt satraucošs ir fakts, ka gandrīz piektā daļa (19%) bērnu norādījuši, ka viņiem nav atstarotāju, taču lūgs, lai vecāki tos sarūpē.

Bērnu drošībai jāpievērš liela uzmanība ne tikai viņiem atrodoties uz ielas, bet arī automašīnā. Šobrīd daudzām Latvijas ģimenēm ir savs auto, tāpēc svarīgi, lai vecāki vienmēr parūpētos par to, lai bērni vienmēr izmantotu drošības jostas. Kā liecina pirmklasnieku atbildes, 75% no viņiem automašīnā piesprādzējas vienmēr un par drošību atgādina arī citiem, kas par to ir piemirsuši. Vairāk kā piektdaļa skolēnu norādījuši, ka ir reizes, kad drošības jostas netiek izmantotas, bet viņi apņemas turpmāk vienmēr sprādzēties, bet 3% pirmklasnieku norādījuši, ka viņu ģimenē nav automašīnas.

SEB dzīvības apdrošināšanas veiktā pirmklasnieku aptauja "Es apņemos!" tika veikta šāgada oktobrī un novembrī, tajā piedalījās 2000 Latvijas pirmo klašu skolēnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!