Foto: DELFI Aculiecinieks

Par 9,6% palielinājies apdrošināšanas sabiedrībām un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojam (LTAB) iesniegto zaudējumu pieteikumu apjoms. Tāpat par 7% salīdzinājumā ar pērnā gada 1. ceturksni pieaugusi vidējā atlīdzība par apdrošināšanas gadījumu, liecina LTAB apkopotā statistika.

Lai arī līdz 31. martam Latvijā, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, par 2,7% samazinājies reģistrēto transportlīdzekļu skaits (1 029 149 transportlīdzekļi šogad; 1 057 216 transportlīdzekļi pērn), šī gada pirmajos trīs mēnešos gandrīz par 10% pieaudzis apdrošinātājiem iesniegto zaudējumu pieteikumu skaits (11 472 šogad; 10 472 – pagājušajā gadā).

"Tas apliecina jau iepriekš novēroto tendenci, ka gadu no gada pieaug gan Latvijā, gan ārvalstīs notikušo ceļu satiksmes negadījumu skaits, par kuriem ir iesniegti zaudējumu pieteikumi apdrošinātājiem," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Tāpat pieaugusi arī vidējā atlīdzība par apdrošināšanas gadījumu. Šī gada pirmajā ceturksnī vidējās atlīdzības izmaksas lielums par apdrošināšanas gadījumu sastādīja 762 eiro, kas, salīdzinot ar 2016. gada pirmajiem trim mēnešiem, ir palielinājusies par 7%.

"Pieaugot inflācijai mūsu valstī, palielinās auto remonta, medicīnas un rehabilitācijas pakalpojumu cenas, kas kopumā sekmē vidējās atlīdzības pieaugumu," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs.

Analizējot OCTA apdrošināšanas nozares darbības rezultātus 2017. gada trijos mēnešos, var secināt, ka situācija ir kļuvusi ievērojami negatīvāka – zaudējumi tirgū ir vairāk nekā divas reizes lielāki nekā attiecīgajā periodā pērn (4,05 miljoni eiro šogad; 1,96 miljoni eiro pagājušajā gadā).

"Šobrīd varam teikt, ka katri 100 eiro, ko apdrošinātāji iekasē no OCTA polišu pārdošanas, tiem izmaksā 138 eiro, kas tiek izlietoti zaudējumu atlīdzību izmaksām, uzkrājumu veidošanai un iemaksām Garantijas fondā, kā arī apdrošinātāju administratīvajiem izdevumiem," paskaidro Abāšins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!