Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā, 27. februārī, Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) satiksmes uzraudzības rotas darbinieki pievērsa pastiprinātu uzmanību transportlīdzekļu vadītājiem, kuri pie automašīnas stūres brauciena laikā izmantoja tālruņus un citas viedierīces. Zemgales reģionā profilaktiska rakstura pārbaudes laikā kopā tika izrakstīti 32 administratīvo pārkāpumu protokoli.

Lai arī policija vairākkārt ir uzsvērusi, ka tālruņa un viedierīču lietošana brauciena laikā pie stūres ir bīstama ceļu satiksmei, statistikas dati liecina, ka katru gadu Latvijā palielinās konstatēto administratīvo pārkāpumu skaits par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā. 2017. gadā par minēto pārkāpumu Latvijā tika sastādīti 3390 administratīvo pārkāpumu protokoli, 2018. gadā pārkāpumu skaits palielinājās līdz 3722, bet pērn tika reģistrēti 5191 protokoli.

27. februārī VP ZRP profilaktiska rakstura pārbaudes laikā par tālruņu un citu viedierīču lietošanu transportlīdzekļa vadītājam brauciena laikā Jelgavas iecirknī tika izrakstīti 13 administratīvo pārkāpumu protokli, Jēkabpils iecirknī – 1, Bauskas iecirknī – 5, Tukuma iecirknī – 3, Aizkraukles iecirknī – 3; bet Dobeles iecirknī – 7.

VP atgādina, ka saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu (149.4 panta desmitā daļa) par tālruņa, piezīmjdatora, planšetdatora vai viedierīces lietošanu, ja transportlīdzeklis atrodas kustībā (izņemot gadījumus, kad šīs ierīces izmanto brīvroku režīmā), transportlīdzekļa vadītājam tiek uzlikts naudas sods no 25 līdz 100 eiro. Tāpat kopš pagājušā gada oktobra ir stājušās spēkā Ministru kabineta apstiprinātās izmaiņas normatīvajos aktos par mobilā tālruņa un citu viedierīču lietošanu pie auto stūres brauciena laikā, paredzot reģistrēt vienu pārkāpumu uzskaites punktu.

Par šādu pārkāpumu 2019. gadā VP ZRP kopumā tika sastādīti 633 administratīvo pārkāpumu protokoli, un visvairāk pārkāpumu tika reģistrēti Jelgavas iecirknī (291) un Tukuma iecirknī (214), bet citos iecirkņos sastādīto administratīvo pārkāpumu protokolu skaits bija vairākkārt mazāks: Aizkrauklē – 26, Bauskā – 38, Dobelē – 33; bet Jēkabpilī – 31.

Šogad, līdz 27. februārim, VP ZRP tika sastādīti 80 administratīvo pārkāpumu protokoli, no kuriem Jelgavā – 45, Tukumā – 15, Aizkrauklē – 7, Bauskā – 9, Dobelē – 2; bet Jēkabpilī – 2.

VP aicina autovadītājus atturēties no mobilā tālruņa un citu viedierīču lietošanas brauciena laikā, jo šāda darbība novērš vadītāja uzmanību no ceļa, kā rezultātā šoferis kļūst izklaidīgs un aizdomājas, bet situācija uz ceļa var mainīties jebkurā brīdī – negaidot ceļu satiksmē var parādīties gājējs, velosipēdists, meža zvērs vai kāda dziļāka bedre. Viens zvans, viena ziņa vai jaunumu pārbaudīšana sociālajās vietnēs brīdī, kad tiek vadīts transportlīdzeklis, pašam autovadītājam vai citam satiksmes dalībniekam var izrādīties liktenīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!