Automašīnu saraksts, kam pēcpārdošanas LED spuldzes homoloģētas Vācijā, nemitīgi tiek paplašināts, taču Latvijā spuldzes līdz šim nebija "legālas" uzstādīšanai halogēna H7 standarta spuldžu vietā. Tagad CSDD piedāvā spuldzes sertificēt konkrētai automašīnai.

Tā kā LED spuldžu komplekta cena veikalos ir ap 150 eiro, vispirms jānoskaidro, vai to ražotājs "Osram" paredzējis LED spuldžu uzstādīšanu konkrētajam automašīnas modelim. Pirmais variants – ieiet "Osram" mājas lapā, kur var atrast sarakstu modeļiem, kam drīkst veikt maiņu uz LED spuldzēm. Jāņem vērā, ka šis saraksts tiek pastāvīgi papildināts ar arvien jauniem, tostarp vecāka izlaiduma automašīnu modeļiem.

Spuldžu maiņu patiešām labāk uzticēt speciālistiem, jo noteiktiem automašīnu modeļiem var būt nepieciešams papildaprīkojums – pārejas, speciāli vāciņi un pat CAN bloki, kas neļauj "izmest kļūdu". Lai gan "Osram" LED spuldze paredzēta uzstādīšanai halogēna lampiņas vietā, tā ir masīvāka.

Kad visas manipulācijas ir galā, ieteicams vēlreiz noregulēt starmešus un doties uz CSDD sertifikāciju. Informāciju par to var atrast CSDD mājaslapas sadaļā "Transportlīdzekļu sertifikācija". Sertifikāciju veic par maksu un tikai pēc iepriekšēja pieraksta, un pagaidām tikai Rīgā.

Sertifikācijā tiek pārbaudīts lukturu marķējums un veikti fotouzņēmumi. Tas nepieciešams, lai izslēgtu vēlākas manipulācijas ar lētākām Āzijas izcelsmes LED spuldzēm.

CSDD pakalpojuma cena ir 46 eiro vieglajai automašīnai un 77 eiro komerctransportam. Automašīnas īpašnieks saņem atbilstošu izdruku, kas nav jātur transportlīdzeklī, jo CSDD jau veicis atbilstošu ierakstu reģistrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!