Foto: DELFI Aculiecinieks
Nepilna ceturtā daļa jeb 24% Latvijas autobraucēju apliecinājuši, ka ir iegādājušies vai apsver pirkt auto vēsturiskajā tirdzniecības vietā Rumbulā, liecina lietoto auto tirgotāja "Longo Latvia" un pētījumu kompānijas "Nordstat Latvija" veiktā to Latvijas iedzīvotāju aptauja, kas ikdienā vai nedaudz retāk brauc pie stūres.

Tikai 13% no aptaujātajiem to nav izmantojuši un neplāno, dodot priekšroku uzticamiem lietoto auto tirgotājiem vai oficiāliem auto dīleriem, kas var sniegt kvalitatīvu, uzticamu apkalpošanas servisu, tai skaitā pēcpirkuma garantiju.

"Latvijas auto pircēju paradumi paļauties uz veiksmi, pērkot lietotu auto, protams, rada nepatiesu priekšstatu par visu nozari. Vēl arvien daudzi pircēji uzticas odometru rādītājiem, pirms auto pirkšanas tos nepārbaudot licencētās un uzticamās vietās," aptaujas datus komentē Edgars Cērps, "Longo Group" valdes loceklis.

"Ir svarīgi, lai visi tehniskie auto parametri būtu norādīti pareizi, bet reti kurš auto pircējs iedziļinās un biežāk izvēlas vienkārši noticēt. Īpašs temats ir droša un faktiska pēcpirkuma garantija, kam liela daļa no pircējiem pievērš pārāk mazu uzmanību, tādējādi apzināti uzņemoties riskus un potenciālus papildu izdevumus," norāda Cērps.

Lietotas automašīnas pirkuma pamatā ir ilgtermiņa ieguldījums, tāpēc pēcpirkuma garantijas esamība ir apliecinājums gan preces, gan sniegtā pārdošanas servisa kvalitātei, ko garantē auto pārdevējs. Aptaujas dati liecina, ka Latvijā auto pircējiem vismazāk no visiem Baltijas iedzīvotājiem rūp, vai un kāda ir pieejamā garantija, kad transportlīdzeklis jau ir iegādāts. Latvijā mazāk nekā puse jeb 48% atzīst garantijas esamību kā svarīgu (10. vieta kritēriju skalā), savukārt Lietuvā šis rādītājs ir 58% (6. vieta) un Igaunijā pat 64% (arī 6. vieta).

Par spīti pandēmijai un globāli mainīgajiem ekonomiskajiem apstākļiem, par privātā auto iegādi tuvākā gada laikā domā 22% Latvijas, tikpat Igaunijas un 29% Lietuvas autovadītāju, savukārt noteikti neplāno veikt šādu pirkumu 33% Latvijas, 32% Igaunijas un 24% Lietuvas iedzīvotāji, kuri ikdienā brauc ar auto.

Covid-19 ietekme privāto auto pirkumiem mūsu kaimiņiem ir izteiktāka Lietuvā – tur 3% autobraucēju norādījuši, ka automašīnas iegāde ir atlikta pandēmijas dēļ, Igaunijā to minējuši 2% no aptaujātajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!