Foto: EPA/LETA
Šanhajā jauna transportlīdzekļa reģistrācija šobrīd izmaksā dārgāk nekā pats spēkrats. Šāds parādība novērojama saistībā ar valdības vēlmi palēnināt privātā autoparka pieaugšanas tempus, ierobežojot jaunu reģistrācijas numurzīmju izdošanas skaitu, vēsta "Shanghai Daily".

Ar mērķi mazināt satiksmes sastrēgumus un uzlabot ekoloģiskos apstākļus 23 miljonu iedzīvotāju metropolē katru mēnesi atļauts reģistrēt tikai astoņus tūkstošus automobiļu. Ikkatra numurzīmes tīkotāja iesniegums tiek reģistrēts, pēc kā tiek rīkota izsole. Piemēram, aizvadītās svētdienas izsolē, kurai bija pieteikti vairāk nekā 24 tūkstošiem iesniegumu, vidējā numurzīmes cena sasniedza 59 tūkstošus juaņu (5009 lati), kas ir salīdzināms ar lietota ekonomiskās klases automobiļa cenu Ķīnā.

Šāda situācija radījusi neapmierinātību sabiedrībā, jo automobilis kļūst par privilēģiju turīgām privātpersonām, kuras turklāt iegādājas ne tos ekoloģiski tīrākos spēkratus. Savukārt pilsētas vadība norāda, ka negrasās atteikties no šīs normas izdot tikai ierobežotu numurzīmju skaitu, apsolot turpināt darbu pie ekoloģijas uzlabošanas un sabiedriskā transporta sistēmas pilnveidošanas.

Šanhaja ir vienīgā pilsēta Ķīnā, kurā darbojas tamlīdzīga transportlīdzekļu numurzīmju izsoļu shēma. Savukārt Pekinā, kur arī tiek izdots ierobežots numurzīmju skaits, tās tiek izdalītas pēc loterijas principa, tādējādi ievērojot sociālo vienlīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!