Foto: LETA

Plānots, ka jaunajiem velosipēdistiem vadītāja apliecības nebūs vajadzīgas un ka satiksmes noteikumus viņi varēs mācīties, kā vien vēlas. Ar šādu jautājumu Ceļu satiksmes drošības padomē vērsās TV3 raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots, kurš Satiksmes ministrijas atskaitēs pamanīja, ka šogad nav plānoti līdzekļi velosipēda vadītāja apliecības iegūšanai skolās.

"Mūsu redzējums ir tāds, ka jāvirzās uz risinājumu, ka bērniem vadītāja apliecība nemaz nav nepieciešama. Proti, bērns drīkstētu braukt ar velosipēdu bez vadītāja apliecības. Protams, mums jādomā, kā to labāk izdarīt, bet tas ir tas ceļš, kuru plānojam iet," sēdē paskaidroja Jānis Butāns, Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs.

Uz Timrota precizējumu, ka, neskatoties uz to, ka cietušo un bojāgājušo autovadītāju un motociklistu skaits ik gadu Latvijā samazinās, velosipēdistu traumatisms ceļu satiksmē joprojām ir augsts, Butāns atbildēja, ka "šeit nesaskatu kopsakarību tajā, vai ir vai nav velobraucēju apmācība, bet tieši infrastruktūras trūkums ir tas, kā rezultātā velosipēdisti cieš".

"Manuprāt, esam vienīgā valsts, kurai ir īpaša velobraucēju apliecība un kuru piešķiram jauniem cilvēkiem. Acīmredzot ir kādi iemesli, kādēļ citās valstīs šāda prakse nav iedzīvojusies. Mums ir svarīgi, lai bērni mācās un apgūst ceļu satiksmes noteikumus un lai ikdienā tos ievēro. Bet vai tāpēc visiem būtu jāpiespiež kārtot vadītāja apliecību, varbūt tas nav īsti pareizais risinājums," uzskata satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP).

Pauls Timrots uzskata, ka bērnam ir svarīga motivācija mācīties un saņemt novērtējumu savām zināšanām. Piemēram, Vācija bērni mācās satiksmes noteikumus un saņem apliecinājumu, ka prot piedalīties satiksmē – eksāmenu nāk pieņemt policists. Pēc tam uz ielas bērniem šī apliecība netiek prasīta, tomēr gan bērns, gan vecāki saprot, zina bērns noteikumus vai nē.

"Visus gribētājus nevaram iepriecināt ar naudu. Cik esam iedziļinājušies, tad faktiski jaunajiem velosipēdistiem tā ir viena apmācību stunda. Tomēr joprojām saglabājas iespēja gan klasēm, gan individuāli doties uz CSDD un kārtot velo tiesību eksāmenus. Esam runājuši arī ar Izglītības ministriju, lai iekļautu velo izpratnes un vispār ceļu satiksmes noteikumu jautājumus arī mācību programmās un ikdienas darbā. Tas, ka vienu vai otru klasīti apmācījām par valsts līdzekļiem, diemžēl situācijā, kad līdzekļu pietrūkst, to visu nevaram atļauties," situācijas spiedīgumu skaidro satiksmes ministrs.

Pauls Timrots uzskata, ka šis lēmums velobraucēju brīvlaišanai ir pārsteidzīgs. Galu galā, neviens jau nav atcēlis pašreizējos noteikumus, ka velobraucēja apliecībai vairs nav jābūt. Pagaidām ir noņemta tikai nauda mācību uzturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!