Foto: Shutterstock
Katrs cilvēks raksturā atšķiras no citiem, taču automašīnu izvēlē un to vadīšanas paradumos novērojamas kopīgas iezīmes. Piemēram, autoavārijās visbiežāk iekuļas atsevišķu zīmolu transporta līdzekļu vadītāji, savukārt pie citu ražotāju spēkratu stūres sēžas krietni disciplinētāki un atbildīgāki vadītāji.

Šogad visbiežāk autoservisos ceļu satiksmes negadījumu sekas nācies novērst BMW, "Mitsubishi" un "Mercedes-Benz" zīmola vieglo pasažieru auto saimniekiem, savukārt visretāk šādas problēmas piemeklējušas "Suzuki", "Dacia" un "Fiat" vadītājus, liecina apdrošināšanas akciju sabiedrības "BTA" apkopotā informācija.

"Riskantāko" zīmolu saraksta augšgals Latvijā ir stabils un gadu gaitā piedzīvo minimālas svārstības. Šogad tā virsotnē atkal pārliecinoši atgriezušās BMW markas automašīnas, kas pērn bija noslīdējušas uz otro vietu.

Otrais zīmols negadījumu īpatsvara ziņā ir "Mitsubishi", apsteidzot "Mercedes-Benz" un "Lexus". Visas trīs markas izceļas arī ar salīdzinoši dārgiem remontdarbiem. Piektajā vietā ierindojas "Audi", bet sestajā – "Land Rover", kas šogad ir remontā visdārgākais spēkrats. Viena "Land Rover" avārijas seku novēršana vidēji izmaksā virs 2000 eiro. Pirmo desmitnieku noslēdz "Kia", "Volkswagen", "Seat" un "Mazda".

"Lai arī vadīšanās no stereotipiem cilvēku vērtēšanā nav produktīva rīcība, acīmredzot gadu gaitā uzkrātajās atziņās par automašīnu izvēles saistību ar personības tipu ir kāda daļa patiesības. Ļoti iespējams, ka jaudīgākas, sportiskākas automašīnas izvēlas azartiskāki cilvēki, kas vairāk riskē kā dzīvē, tā uz ceļa. Tas uzskatāmi atspoguļojas šajos statistikas datos, kur pirmajā trijniekā ir divi ļoti jaudīgus auto ražojoši zīmoli," skaidro "BTA" atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

"Saistībā ar šo tēmu, protams, nevar nepieminēt arī strauji augošās automašīnu remonta izmaksas, kas saistītas augsto inflāciju. Līdz ar to auto īpašniekiem ir jārēķinās, ka automašīnas remonta izmaksas bieži pārsniedz vairākus tūkstošus eiro," norāda Liepiņš.

Visdisciplinētākie šogad bijuši "Suzuki" vadītāji, kuri satiksmes negadījumos iekļuvuši gandrīz divkārt retāk nekā BMW. Nākamie "disciplinētākie" zīmoli ir "Dacia", "Fiat", "Opel", "Cupra", "Honda", "Mini", "Toyota", "Nissan", "Citroen" un "Subaru", kas izrādījušies arī remontēšanā visizdevīgākie auto.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!