Foto: Publicitātes foto

Kompānija "SEAT" restaurējusi Spānijas karaļa Filipa IV pirmo automobili. Krēmkrāsas "SEAT Ibiza" hečbeku pašreizējais valsts vadītājs ieguva 1986. gadā kā dāvanu 18 gadu jubilejā no tēva Karlosa, kurš no troņa atkāpās šovasar. Restaurēto automobili Filipam parādīja viņa oficiālās vizītes laikā "SEAT" rūpnīcā.

Filipam IV piederējušais "SEAT Ibiza" nebija darbināts kopš 1998. gada un tā nobraukums sasniedzis 150 tūkstošus kilometru. Autoražotāja inženieri oriģinālajam 1,5 litru motoram uzstādījuši jaunu degvielas ieplūdes sistēmu un dzesēšanu no "Porsche".

Tāpat laiks tika veltīts virsbūves paneļu restaurācijai. Savukārt Filipa IV garā auguma dēļ standarta sēdekļi tika aizstāti ar piemērotākiem.

Filips IV šo automobili nepaturēs sev – autoražotājs norāda, ka karaliskais spēkrats papildinās "SEAT" klasisko automobiļu kolekciju, kurā jau esot ap 250 eksemplāru.

Atgādinām, ka pirmās paaudzes "SEAT Ibiza" tika ražots periodā no 1984. līdz 1993. gadam. Hečbeks kļuva par markas dižpārdokli, kopumā sasniedzot vairāk nekā 1,3 miljonu vienību izlaidi. Spēkrats bija zīmīgs ar to, ka tam bija itāliešu dizains un sadarbībā ar "Porsche" izstrādāti motori un pārnesumkārbas. Versijā ar 1,5 litru motoru tas attīstīja 90 līdz 100 zirgspēku jaudu (atkarībā no versijas) un spēja paātrināties līdz pat 184 km/h.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!