Foto: Publicitātes foto
Autovadītāju interese par auto novietošanas prasmju uzlabošanu turpina augt, tādēļ šī gada 16. septembrī notiks pirmā jaunās sezonas bezmaksas "ParkoSkola" nodarbība, atklājot jauno rudens un ziemas sezonu.

Visas vasaras garumā bija iespēja pieteikties uz rudens nodarbībām, un šo trīs mēnešu laikā interese ir bijusi liela. Arī šajā sezonā nodarbības notiks divas reizes mēnesī – sestdienās kādā no "EuroPark Latvia" autostāvvietām. Nodarbības vada DBS Autoskolas instruktori. Katra dalībnieka nodarbība ir individuāla un ilgst 30 minūtes.

Projekta "ParkoSkola" dalībnieku sniegtie dati liecina, ka vislielākās grūtības autovadītājiem sagādā paralēlā auto novietošana, taču daudzi dalībnieki atzīst, ka vēlas uzlabot visus no auto novietošanas veidiem. Lai gan vairāk uz nodarbībām piesakās tieši sievietes, tās apmeklē arī vīrieši, atzīstot, ka ne vienmēr auto novietošana izdodas ātri un ar pirmo reizi.

Tuvākie pieejamie datumi "ParkoSkolai" – 16. un 30. septembris, kā arī 14. un 28. oktobris.

Pieteikties "ParkoSkolā" var, rakstot uz e-pastu piesakos@parkoskola.lv. Piesakoties jānorāda savs vārds, uzvārds, auto numurs un braukšanas pieredzes ilgums, kā arī jāmin, kurš auto novietošanas veids sagādā vislielākās grūtības. Individuālās apmācības DBS instruktoru vadībā notiek ar savu personīgo transportlīdzekli, bet autostāvvieta uz apmācību laiku tiek nodrošināta bez maksas.

Mārtiņš Meisītis, "EuroPark Latvia" valdes loceklis: "Kā autostāvvietu operators, mēs katru dienu redzam, vai un kādas mūsu klientiem ir problēmas ar auto novietošanu stāvvietās – aptuveni 30% automašīnu stāvvietās tiek novietotas, neievērojot horizontālos marķējumus, piebraucot pārāk tuvu citiem vai neievērojot zīmes. Tas rada ne tikai stresu un grūtības citiem autovadītājiem, bet arī zaudējumus, ja auto tiek saskrāpēts. Redzot, cik pieprasītas ir projekta "ParkoSkola" nodarbības, esam ļoti lepni par paveikto un turpināsim strādāt pie projekta attīstīšanas, kopā ar Drošas braukšanas skolu un apdrošināšanas sabiedrību "Ergo"."

"Kā liecina "Ergo" pieteikto negadījumu statistika, tuvojoties 1. septembrim, un septembra pirmajās nedēļās palielinās risks apskādēt savu vai citu automašīnu tieši lielveikalu stāvlaukumos. Jau šobrīd varam novērot, ka vecāki steidz iegādāties bērniem nepieciešamās skolas lietas un lielveikalu stāvlaukumi ir īpaši pārpildīti, kā arī satiksme pilsētā kļūst arvien intensīvāka. Tieši šajā periodā biežāk saņemam no klientiem pieteikumus par negadījumiem, tai skaitā sadursmēm, uzbraukšanu nepamanītiem šķēršļiem, apmalēm, nožogojumiem, kas notikuši, tieši "parkojoties". Nereti neveiksmīgas vai neprasmīgas automašīnas novietošanas rezultātā tiek radīti bojājumi automašīnām, proti, automašīnas tiek novietotas pārāk tuvu viena otrai, un, atverot durvis, tiek apskādēta blakus novietotā automašīna. Jāatzīmē, ka "ParkoSkolas" dalībnieku aptaujā 77% nodarbības apmeklētāju atzina, ka draugu un paziņu lokā ir vismaz viens cilvēks, kuram viņi ieteiktu pilnveidot vai atsvaidzināt savas "parkošanās" prasmes. Tas vēlreiz parāda, ka, lai gan katrs autovadītājs jau reiz ir apguvis auto novietošanas tehniku, ar laiku tā mēdz piemirsties, īpaši, ja diendienā auto nav nepieciešams novietot pieblīvētos stāvlaukumos vai ielu malās. Tādēļ aicinām domāt par drošību, būt atbildīgiem un godīgiem arī pret sevi – ja ir sajūta, ka auto novietošanas prasmes ir piemirsušās, nekautrēties un izmantot iespēju atsvaidzināt šīs prasmes "ParkoSkolā"," aicina Ingrīda Ķirse, "Ergo" valdes locekle Baltijas valstīs.

"ParkoSkola" ir autostāvvietu operatora "EuroPark Latvia", Drošas braukšanas skolas (DBS Autoskola) un "Ergo" īstenots sociāls projekts, kura mērķis ir uzlabot drošību un autovadītāju pieredzi autostāvvietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!