Foto: Shutterstock
Automašīnas meklēšana un pirkšana ir interesants process, taču prasa diezgan daudz nervu. Vajadzīgās informācijas trūkums var likt sāpīgi vilties – varat iegādāties nekvalitatīvu preci vai negodīgs pircējs var jūs apmānīt. Kādas kļūdas pircēji pieļauj visbiežāk, un ko nepieciešams zināt pirms iegādāties automašīnu sludinājumu portālā?

Transporta sludinājumu portāls "Latauto" uzskaita sešas galvenās pircēju kļūdas un sniedz padomu, kā no tām izvairīties.

Nepainteresējas par pārdevēju

Cilvēku vidū, kas pārdod automašīnas sludinājumu portālos, gadās arī blēži. Viņi piedāvā preci, kas nav labā tehniskā kārtībā. Reizēm viņi paņem naudu un transportlīdzekli pircējam pat nepiegādā. Tāpēc pirms preces pirkšanas obligāti jāpārliecinās, vai pārdevējs ir uzticams.

Uzticamu pārdevēju var atpazīt pēc dažiem kritērijiem. Pirmkārt, godīgs pārdevējs nekad nepieprasa drošības naudu, kamēr cilvēks nav aplūkojis automašīnu. Otrkārt, šādu pārdevēju vienmēr viegli sazvanīt pa telefonu. Ja pārdevējs kontaktējas tikai ar elektroniskā pasta starpniecību, ir vērts uztraukties. Treškārt, nopietns pārdevējs vienmēr sniegs potenciālajam pircējam iespēju aplūkot automašīnu un veikt izmēģinājuma braucienu.

Velta maz uzmanības automašīnas apskatei

Pēc automašīnu tirgus ekspertu domām, pēdējais solis ir viens no atbildīgākajiem – svarīgi tam piemēroti sagatavoties. Lai izvairītos no kļūdām, uz apskati ir iesakāms ņemt līdzi cilvēku, kam ir labas zināšanas par automašīnām.

Cilvēks, kas vairāk saprot no transportlīdzekļiem, novērtēs automašīnas stāvokli, pārbaudīs dokumentus, pamatīgi apskatīs iepriekšējo remontu sekas un sniegs padomu – vai ir vērts automašīnu pirkt vai labāk pameklēt citu.

Lai izvairītos no papildus nepatikšanām, automašīnas apskati vislabāk veikt gaišajā diennakts laikā. Tā vislabāk būs ieraugāmi virsbūves trūkumi. Turklāt visdrošāk ar pārdevēju tikties apdzīvotā nevis nomaļā vietā.

Uz apskati ņem līdzi skaidru naudu

Šāda pircēju rīcība, pēc automašīnu tirgus ekspertu domām, vienkārši ir nedroša un var dārgi maksāt.

Ierodoties uz automašīnas apskati, bieži vien pietiek paņemt līdzi tikai drošības naudu. Ja izlemsiet iegādāties transportlīdzekli, vienmēr būs iespēja ar pārdevēju aizbraukt uz banku un izņemt vajadzīgo naudu.

Neizmēģina automašīnu

Daļa autovadītāju tik ļoti uzticas rakstītajai informācijai, ka, pērkot transportlīdzekli, to pat neizmēģina un tikai aplūko dokumentus. Šāda attieksme ir neprofesionāla.

Ja iespējams, izmēģinājuma braucienu veiciet gan pilsētas ielās, gan uz šosejas. Daži automašīnas tehniskie defekti atklājas tikai tad, kad sasniegts noteikts ātrums vai kustoties pa šaurām, nelīdzenām ieliņām, kas prasa lielu manevrētspēju. Labāk vienreiz izmēģināt nekā vēlāk nožēlot.

Nepārbauda dokumentus

Automašīnas atslēgas vēl nav viss. Svarīgi, lai pārdevējs iedotu visus vajadzīgos dokumentus: tehniskās apskates uzlīmi, automašīnas reģistrācijas dokumentus, servisa grāmatu, kurā var atrast informāciju par automašīnas apskates darbiem un kilometrāžu.

Steidzas samaksāt

Naudu pārdevējam ieteicams samaksāt tikai tad, kad tiek piegādāta automašīna un visi tās dokumenti. Pēc "Latauto" ekspertu domām, priekšapmaksa ir viens no galvenajiem signāliem par potenciālu blēdību.

Slēdzot darījumu internetā, priekšapmaksa nav ierasta lieta. Tā pircējs riskē palikt gan bez naudas, gan automašīnas. Īpaši bīstami ir starptautiskie darījumi, kad pārdevējs apgalvo, ka automašīna vēl atrodas ārvalstīs un uz Latviju tiks piegādāta noteiktā laika periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!