Foto: Publicitātes foto

Iepriekš neierasti silti laika apstākļi, īsas ziemas bez sniega un daudz agrāk iestājies pavasara periods veicina to, ka aizvadītajos gados arvien agrāk sākas motosezona. To apliecina arī apdrošināšanas kompānijas "Ergo" dati – OCTA polises motocikliem, piemēram, šogad sāka iegādāties jau februāra beigās, bet marta vidū saņemti arī pirmie pieteikumi par negadījumiem ar motocikliem.

Salīdzinot ar šā gada janvāri, februārī par 80% pieauga motocikliem iegādāto OCTA polišu skaits, bet martā tas audzis pat seškārtīgi, salīdzinot ar februāri. Savukārt pirmais pieteikums tika saņemts jau marta sākumā par negadījumu ar motociklu, kur izmaksātā apdrošināšanas atlīdzība bija ap 500 eiro.

"Motosezonas kļūst arī garākas, iestiepjoties vēl pavisam vēlā rudenī. Līdz ar to arī OCTA polises arvien vairāk tiek iegādātas uz sešiem mēnešiem nevis trim, kā tas bijis iepriekš," par tendencēm motociklu apdrošināšanā stāsta Ritvars Heniņš, "Ergo" risku parakstīšanas departamenta direktors.

Viņš gan atgādina, ka līdz ar to arī ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti motocikli, arvien pieaug. "Tāpēc, atsākot sezonu, motociklu vadītājiem ieteicams būt īpaši uzmanīgiem, kamēr pēc ziemas pārtraukuma tiek atgūtas visas transportlīdzekļa vadīšanas iemaņas," uzsver Ritvars Heniņš.

Savukārt Arnis Blodons, moto žurnālists un Latvijas Motoklubu asociācijas sekretārs, atgādina, ka arī autovadītāji šobrīd vēl nav pieraduši pie motobraucējiem, tāpēc prātā visu laiku jāpatur doma "mani neredz" un jākalkulē vismaz trīs gājieni uz priekšu.

"Katram motociklistam jāapzinās arī, ka viss sākas ar galvu un braukšanā svarīga ir ne tikai prasme, bet arī apdomība. Vislielākās nepatikšanas parasti sākas ar tekstu: "Skaties, kā es māku!", tāpēc aicinu visus būt piesardzīgiem," tā Blodons.

Latvijas Motoklubu asociācija un "Ergo" iesaka:

  • Ceļu segums pēc ziemas daudzviet vēl nav pilnībā notīrīts, uz tā var būt sakrājušies putekļi un izveidojušās bedres, kas var kļūt par cēloni negadījumam ar motociklu. 
  • Dodoties ceļā, jāpievērš uzmanība arī gaisa temperatūrai, jo motocikla riepa nodrošina pienācīgu saķeri tad, ja asfalta temperatūra ir vismaz +8 grādi. Ja laika apstākļi ir auksti, riepu gumija kļūst cietāka un palielinās risks saslīdēt.
  • Ieteicams pārbaudīt sava motocikla riepu stāvokli – ja tām pa ziemu nav nācies piedzīvot krasas temperatūras maiņas, riepas kalpos līdz pat piecām sezonām. 
  • Gadījumā, ja jūsu transportlīdzeklim riepas ir vecākas, tās noteikti jānomaina. 
  • Izvēlieties drošu apģērbu un aizsardzības ekipējumu – apavus ar cietu zoli, bikses no bieza auduma vai ādas kombinezonu. Tāpat svarīgi iegādāties arī ērtu un visiem drošības apsvērumiem atbilstošu ķiveri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!