Foto: Shutterstock

Iestājoties gada tumšajam laikam, ceļu satiksmes negadījumu skaits, kas saistīti ar sliktu vai traucētu redzamību, pieaug par aptuveni 10%, liecina apdrošināšanas sabiedrības "Ergo" ekspertu novērojumi.

Rudenī, kad autovadītāji vēl tikai aprod ar laikapstākļiem un tumšā diennakts perioda pārsvaru, autobraucēji mēdz apžilbināt viens otru un nepamana dažādus šķēršļus un gājējus, kas pārvietojas gar ceļa braucamajām daļām un bieži ir grūti saskatāmi.

"Rudenī un ziemā vairāk esam spiesti pārvietoties ar auto, kad ārā ir tumšs – agri no rīta, dodoties uz darbu, un vēlā pēcpusdienā, mērojot ceļu mājup. Tāpēc drošība uz ceļa ir īpaši svarīga, un viens no būtiskākajiem aspektiem tajā ir laba redzamība," uzsver Ivars Vismanis, "Ergo" atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

Rudenī un ziemā "Ergo" pieteiktie negadījumi galvenokārt ir saistīti apledojušiem ceļiem, taču tam seko situācijas, kad vainojama slikta redzamība. Autovadītāji biežāk uzbrauc dažādiem šķēršļiem, piemēram, apmalēm un apskādē citus auto, piemēram, stāvvietās. Tāpat izplatīts negadījumu iemesls ir apžilbināšana, pie kā vainojami nepareizi noregulēti automašīnas gaismas lukturi, kā arī neatbilstoša tuvo un tālo gaismu pārslēgšana.

Tāpēc, gatavojoties ziemai, "Ergo" iesaka laicīgi nomainīt logu mazgāšanas šķidrumu uz aukstajam laikam piemērotu, kas neaizsalst, kā arī pārliecināties par logu tīrāmo slotiņu kvalitāti. Netīrs stikls kliedē pretī braukoša auto gaismas, kas būtiski pasliktina redzamību.

Tumšā laikā īpaši svarīgi ir pareizi noregulēti auto lukturi. Esot nepareizā līmenī un leņķī – par augstu, tie var apžilbināt pretī braucošā auto vadītāju. Savukārt par zemu noregulēti auto lukturi izgaismos pārāk mazu laukumu, bet tumsā īpaša uzmanība jāpievērš ceļa malai, kur grūti pamanāmi var pārvietoties dzīvnieki vai cilvēki bez jebkādiem atstarojošiem elementiem.

"Īpaši bīstamas situācijas var izveidoties tad, ja sakrīt vairāki apstākļi, piemēram, apledojis ceļš, intensīva snigšana vai stiprs lietus, nepiemērotas vai nolietotas riepas, netīrs vējstikls un nepareizi noregulētas gaismas. Tādos gadījumos izvairīties no potenciāla negadījuma uz ceļa būs daudz grūtāk vai pat neiespējami," norāda Vismanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!