Foto: LETA

Pēc norobežojošo stabiņu izvietošanas Rīgas ielās satiksmes dalībnieku drošība esot uzlabojusies. Tiesa, stabiņi gan vērtējami kā pagaidu risinājums drošības uzlabošanai uz brauktuvēm. Ar laiku daļu no tiem Rīgā varētu nomainīt drošības saliņas, svētdien, 25. jūlijā, vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Jau vēstīts, ka publiski ar diametrāli pretējiem viedokļiem par stabiņu nepieciešamību Rīgas ielās izteikušies vairāki deputāti, kā arī sociālo mediju lietotāji, par ko sīkāk var lasīt šeit. Taču Satiksmes ministrijas Autoceļu infrastruktūras departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns LTV norādīja, ka šie stabiņi palīdz uzlabot satiksmes dalībieku drošību.

"Viena daļa autovadītāju ar to nav apmierināti, tas arī ir fakts, bet acīmredzot šāda telpu pārdale, lai visiem kopā būtu mierīgāk un drošāk, ir cena, kas jāmaksā, lai visiem būtu drošāk," raidījumam "Panorāma" pauda Vectirāns.

Arī Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods norādīja: "Uz gājēju pārējam, uz kurām iepriekš katru gadu bija vismaz viens ceļu satiksmes negadījums, šobrīd negadījumi nav atkārtojušies."

Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) gan atzina, ka stabiņus nevar vērtēt viennozīmīgi, jo ir gan labi, gan sliktāki risinājumi. Šeit jāatgādina, ka iepriekš Rīgas mērs un vicemērs atzina atsevišķas kļūdas stabiņu izvietošanā, taču atteikties no tiem negrasās.

"Mūsu ieskatā stabiņus var pielietot ļoti veiksmīgi. Piemēram, gājēju pārējā, kur sašaurināta brauktuve, lai nodrošinātu drošu gājēju pārejas šķērsošanu. Ir uzstādīti atbilstoši satiksmes organizācijas tehniskie līdzekļi – ceļa zīmes un apzīmējumi. Bet ir arī risinājumi, kuri ir diskutablāki," LTV atzina CSDD Ceļu drošības audita departamenta vadītāja Beāta Dambīte.

CSDD ieskatā stabiņi drīzāk ir pagaidu risinājums, un ilgtermiņā problēmas būtu jānovērš atbilstoši plānojot, projektējot vai pārbūvējot ielu. Šādam viedoklim piekrīt arī Rīgas domē.

"Tas ir pagaidu risinājums, nākotnē mēs risināsim jautājumu par stabiņu nomaiņu pret pastāvīgam saliņām ceļa vidū, bet tas ir laikietilpīgs process, kurā ir jāveic projektēšanas darbi," raidījumam "Panorāma" norādīja Rīgas domes pārstāvis Vaivods.

Izņēmums būtu velojoslas, kas arī nākotnē tiks nodalītas ar stabiņiem. Savukārt par drošības saliņu ierīkošanu runa varētu būt nākamajos gados, jo arī iepirkums ātrāk par 2022. gadu netiks izsludināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!