Foto: Shutterstock
Lai rosinātu autobraucējus aizdomāties par atļautā ātruma ievērošanu un mudinātu braukt lēnāk, Banku augstskolas studenti aicina iesaistītes sociālajā kampaņā pret ātru braukšanu "Atzīstos - Apņemos".

Kampaņas ietvaros sociālā tīkla "Facebook" šķirklī facebook.com/atzistosunapnemos ikvienam autobraucējam ir iespēja atzīties ātruma pārkāpumā un apņemties vismaz mēnesi ievērot ieteicamo braukšanas ātrumu. Savas atzīšanās un apņemšanās ir jau pauduši tādi Latvijā zināmi cilvēki kā Lauris Reiniks, Raimonds Elbakjans, Marika Ģederte un citi.

Kampaņas laikā katru dienu kāds no sabiedrībā zināmies cilvēkiem atzīsies un apņemsies lēnākā un drošākā braukšanā. Viens no kampaņas vēstniekiem, sportists un "Ghetto Games" aizsācējs Raimonds Elbakjans, uzsver, ka vairākkārt ir aizdomājies par savu braukšanas stilu.

"Arī man ir nācies pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus, braucot ātrāk nekā to ir atļauts darīt uz ielām, bet visam pienāk savs laiks, un no 15. maija es apņemos braukt tiešām pēc noteikumiem un darīt to ne tikai vienu mēnesi, bet censties to darīt arī nākotnē, visu savu atlikušo mūžu. Aicinu atzīties arī Tevi un apņemties foršā un mierīgā, drošā braukšanā pa ielām," aicina Elbakjans.

Situācija ar ātruma pasniedzējiem un negadījumu skaitu uz Latvijas autoceļiem katru gadu dramatiski paaug. Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) statistika liecina, ka pēdējos trijos gados negadījumu skaits, izvēloties nepiemērotu braukšanas ātrumu vai vienkārši pārsniedzot ātrumu, audzis no 364 ceļu satiksmes negadījumiem 2012. gadā uz 533 negadījumiem 2014. gadā. Pagājušo gadu neatbilstoša ātruma izvēle ir beigusies letāli teju ceturtajai daļai no viesiem ceļu satiksmes negadījumos iesaistītajiem.

"Augošais negadījumu skaits ir viens no iemesliem, kāpēc mēs izvēlējāmies veidot šādu sociālo kampaņu, saprotot, ka patiesībā arī mēs ikdienas pārkāpjam noteikto atļauto ātrumu un riskējam ar savām un apkārtējo dzīvībām. Mēs apzināmies, ka šī ir diezgan globāla problēma un ar šādu kampaņu mēs nepanāksim Vislatvijas iesaisti, taču, ja mēs liksim šādā veidā aizdomāties un ievērot atļauto braukšanas ātrumu kaut mazai daļai sabiedrības, domāju, kampaņas mērķis būs sasniegts," stāsta Laura Zvejniece, viena no kampaņas organizatoriem.

Kampaņa norisināsies līdz 15.jūnijam un kampaņā ir iesaistījušies vairāki Latvijā zināmi mūziķi, sportiski, politiķi un uzņēmēji. Katru dienu kampaņas veidotajā "Facebook" lapā būs iespēja vērot kādu jaunu atzīšanos, cerot tādā veidā iedrošināt arī ikvienu autobraucēju atzīties un apņemties kampaņas laikā braukt lēnāk kā ierasts.

Savas video atzīšanās un apņemšanās organizatori aicina publicēt uz kampaņas "Facebook" lapas sienas, tādā veidā motivējot arī citus autobraucējus iesaistīties kampaņā.

Kampaņu organizē Banku augstskolas radošo industriju vadības programmas studenti. Kampaņas noslēgums paredzēts sporta kompleksa "333" autotrasē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!