Foto: LETA
No 17. augusta autovadītājiem, reģistrējoties Taksometru vadītāju reģistrā, būs jāiesniedz arī dokuments, kas apliecina valsts valodas zināšanas ne zemāk kā B līmeņa 1. pakāpē. Savukārt tiem, kuri jau šobrīd ir reģistrējušies, šāds dokuments būs jāiesniedz tad, kad būs jāveic atkārtota reģistrācija (tā notiek reizi trīs gados). Līdz šim valodas nezināšanas dēļ no reģistra izslēgti 20 autovadītāji un vairākiem vadītājiem reģistrācija tikusi atteikta.

"Lēmums pastiprināt valsts valodas pārbaudi pieņemts, ņemot vērā saņemtās sūdzības no pasažieriem par to, ka bijuši vairāki gadījumi, kad autovadītāji, kuri veic pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, nesaprot, ko pasažieris viņam saka, un nespēj sniegt atbildi latviešu valodā," informē Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš.

"Līdz šim autovadītājiem, reģistrējoties Taksometru vadītāju reģistrā, bija jāapliecina, ka valsts valodas zināšanas ir atbilstošas vismaz B līmeņa 1. pakāpei, tomēr, izvērtējot situāciju, konstatēts, ka vairāki vadītāji rīkojušies negodprātīgi, tādēļ nepieciešama papildu kontrole," skaidro Godiņš.

Lai reģistrētos Taksometru vadītāju reģistrā, ir jābūt latviešu valodas zināšanām B līmeņa 1. vai 2. pakāpē un C līmeņa 1. vai 2. pakāpē. Ja personas latviešu valodas zināšanas atbilst tikai pamata jeb A līmeņa 1. un 2. pakāpei, Autotransporta direkcija reģistrāciju atteikts.

Valsts valodas zināšanas apliecina izglītības dokuments par pamata, vidējās vai augstākās izglītības iegūšanu akreditētā programmā latviešu valodā, pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības sertifikāts, ja tika apgūta akreditēta mazākumtautību izglītības programma un kārtots centralizētais eksāmenu latviešu valodā vai centralizētais eksāmenu latviešu valodā un literatūrā; vai arī valsts valodas prasmes apliecība.

Ja personai nav atbilstoša izglītības dokumenta, tai sākotnēji jāvēršas Valsts izglītības satura centrā, lai reģistrētos valsts valodas prasmes pārbaudei un saņemtu valsts valodas prasmes apliecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!