Foto: Saeimas administrācija

No nākamā gada tehniskā apskate motocikliem būs jāveic reizi divos gados – šādu lēmumu šodien pieņēmusi Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, diskutējot par motociklu izmantošanas nodokļa apmēru un iespējamām izmaiņām to uzturēšanas prasībās. Komisija šo ierosinājumu nosūtīs Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un Ministru kabinetam, lai vienotos par tālāko procedūru.

Komisijas sekretārs Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka nepieciešams risinājums, lai prasības motocikliem būtu atbilstošas arī taisnīguma un samērīguma principam. Parādnieks norādīja, ka nodokļu apmēra samazināšanas lēmumam ir nepieciešams vairāk informācijas, jo Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātais risinājums daudz būtiskāk samazinātu budžeta ieņēmumus nekā Latvijas Motoklubu asociācijas (MCA) piedāvātais variants. Tāpat SM, Ceļu satiksmes drošības direkcijai un MCA visīsākajā laikā jāpiedāvā risinājums, lai varētu reģistrēt motociklus, kas pielāgoti cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, atzīmēja Parādnieks.

Argumentējot, ka motocikli nerada sastrēgumus pilsētā, tiem ir sezonāls raksturs un mazāk izmešu nekā automašīnām, MCA prezidents Aivars Freimanis norādīja, ka motociklu nodokļiem jābūt godīgiem attiecībā pret automašīnām. Freimanis arī pauda sašutumu, kāpēc lielāki nodokļi ir tiem motocikliem, kuri reģistrēti pēc 2005. gada. MCA piedāvā nodokli par motociklu, triciklu un kvadraciklu maksāt atbilstoši tā motora tilpumam šādā apmērā: līdz 500 cm3 – 12 lati; no 501 līdz 1000 cm3 – 16 lati; no 1001 līdz 1500 cm3 – 20 lati; virs 1500 cm3 – 24 lati; bet pārējiem – 24 lati.

Nepiekrītot MCA viedoklim, Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Korna informēja, ka pašlaik motocikliem nodokļu likme ir no 12 līdz 48 latiem gadā, bet pēc asociācijas piedāvājuma ietaupījums būtu tikai viens lats mēnesī, turklāt ienākumi budžetā samazinātos par 127 tūkstošiem latu gadā.

SM Sauszemes transporta departamenta direktors Andris Lubāns skaidroja, ka nepiekrīt nodokļu samazināšanai, tāpēc ministrija piedāvā no nākamā gada nodokli par motociklu maksāt par to periodu, kuru transportlīdzeklis tiek izmantots.

Tiesībsargs Juris Jansons norādīja, ka tiesību aktos motocikli nav noteikti kā ekskluzīvs transportlīdzeklis, tāpēc pašreizējās nodevas nav samērīgas. Tiesībsargs arī informēja, ka ir saņēmis MCA vēstuli izvērtēt motociklu nodokļu samērīgumu un pašlaik birojs apkopo informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!