Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Amerikāņu elektromobiļu ražotājs "Tesla" aizvadītajā gadā zaudējis 976 miljonus ASV dolāru (853 miljonus eiro). Kompānijas ienākumi tajā pašā laikā sasniedza 21,4 miljardus dolāru, kas ir par 82 procentiem vairāk nekā 2017. gadā, liecina "Tesla" publicētā finanšu atskaite. Tādējādi "Tesla" pēdējo divu gadu laikā ir zaudējusi 2,85 miljardus dolāru.

Pēc "Tesla" dibinātāja Īlona Maska vārdiem, 2018. gada vasarā autoražotājs bija tuvu bankrotam. Pērn nozares eksperti prognozēja, ka 2018. gada augustā "Tesla" būs pilnībā izsmēlusi savus finanšu resursus – tobrīd autoražotājs "dedzināja" naudu ar "ātrumu" 480 tūkstoši dolāru stundā.

Tomēr uzņēmuma vadības pieņemtie lēmumi, kā precizē Masks, ļāvuši situāciju labot, piemēram, samazinot darbinieku skaitu un atceļot bezmaksas pieeju "Tesla" ātrās uzlādes stacijām. Pateicoties šādiem soļiem, "Tesla" gada pēdējā ceturksnī ietaupījusi 139 miljonus dolāru.

Aizvadītā gada pēdējos trijos mēnešos "Tesla" klientiem piegādāja 63 tūkstošus "Model 3" elektromobiļu, kā arī vairāk nekā 27 tūkstošus "Model S" un "Model X" spēkratu. 2018. gadā pavisam "Tesla" pārdeva nepilnus 240 tūkstošus elektromobiļu. Šogad "Tesla" uzsāks "Model 3" ražošanu Eiropā un Ķīnā.

Masks sola, ka šogad katrs ceturksnis tikšot noslēgts ar peļņu. Tāpat viņš cer, ka ražošanas un realizācijas apjomi pieaugs par 50 procentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!