Šoreiz raidījuma "Ātruma cilts" rubrikā "Bez ABS" ir īpašs viesis no Francijas – Latvijā pirmais "Citroën BX", kas izskatās kā zīmēts ar lineālu.

Jānis Roze, auto entuziastu kopienas "Es par auto!" pārstāvis, pie sava 30 gadus vecā "Citroën" ticis pavisam nesen, tādēļ ar lepnumu gatavs izrādīt unikālo ieguvumu. Šis 80. gados populārais auto desmit gadu laikā saražots gandrīz 2,5 miljonos eksemplāru.

Jānim Rozem patīk automašīnas, ar ko dizainers mēģinājis ko pateikt. Lai arī "Citroën BX" izskatās kā zīmēts ar lineālu un tam ir pavisam vienkārša virsbūve, šis ir spēkrats ar īpašu stāstu. Izrādās, ka tā autors ir leģendārais Marčello Gandini, kura kontā ir arī BMW, "Lamborghini" un citu novērtētu spēkratu dizains.

"Citroën BX" sver tikai 950 kilogramus, tam ir oriģinālais motors un hidropneimatiskā piekare. Paulam Timrotam ir iespēja izmēģināt, kā tā darbojas, un vietā ir jautājums – kādēļ šāds risinājums izmantots tik reti. Pauls dodas izbraucienā un atzīst, ka šī ir kungu mašīna ar augstu komforta līmeni, bet visa stūres pastiprinātāja enerģija uzdāvināta bremžu pastiprinātājam.

Kāpēc pneimatiskā piekare autoindustrijā tomēr nav bieži sastopama un vai mūsdienās vēl kādreiz piedzīvosim auto, kas apmetīs dizaina kūleni, tiek noskaidrots jaunajā raidījuma sērijā.

Raidījumu "Ātruma cilts" piedāvā portāls "Delfi" sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!