Foto: Imago/Scanpix/LETA

Tokijas prokuratūra arestējusi autoražotāju alianses "Renault-Nissan-Mitsubishi" vadītāju Karlosu Gosnu par Japānas finanšu likumu pārkāpumiem. Gosns fondu biržas atskaitē bija norādījis mazāku saņemtās prēmijas apmēru un vairākkārtīgi bija izmantojis kompānijas aktīvus personiskajām vajadzībām.

Kompānija "Nissan" publicējusi oficiālu paziņojumu, ka vairākus mēnešus ilgušajā iekšējā izmeklēšanā noskaidrojusi, ka noziedzīgajos pārkāpumos līdzvainīgs ir vēl viens "Nissan" pārvaldnieks – Gregs Kellijs. Visas gūtās liecības tiks nodotas prokuratūrai. Tāpat "Nissan" paziņojis, ka ceturtdien tiks sasaukta padomes sēde, kurā Gosns un Kellijs tiks atstādināti no amata.

Pēc vietējo mediju rīcībā esošās informācijas, Gosns biržas atskaitē bija norādījis, ka saņēmis tikai 735 miljonu jenu (5,7 miljoni eiro) prēmiju, kaut gan patiesībā bija saņēmis miljardu (7,8 miljoni eiro).

Otrdien Japānas prokuratūra paziņoja, ka Gosns piecos gados deklarējis apmēram piecu miljardu jenu (aptuveni 40 miljonu eiro) ienākumus, lai gan viņa faktiskie ienākumi bijuši divkārt lielāki.

Gosns tika aizturēts pēc nopratināšanas Tokijas prokuratūrā, kur ieradās labprātīgi.

Francijas ekonomikas ministrs Bruno Lemērs intervijā radiostacijai "France Info" norādīja, ka viņš bija nekavējoties izdevis rīkojumu veikt Gosna nodokļu deklarāciju pārbaudi pēc tam, kad tika saņemta informācija par viņa arestu Japānā. Lemērs pavēstīja, ka šajā pārbaudē nekas aizdomīgs nav konstatēts.

Paralēli padomes priekšsēdētāja amatam "Nissan" Gosns arī vada Francijas autoražotāju "Renault" un ir priekšsēdētājs kompānijā "Mitsubishi Motors".

Gosns savu karjeru sāka riepu ražotājā "Michelin", kur bija vieglo automobiļu un komerctransporta riepu ražošanas nodaļas direktors. 1996. gadā viņš kļuva par "Renault" viceprezidentu, bet pēc franču autoražotāja alianses izveidošanas ar "Nissan" – šī japāņu autoražotāja prezidentu. No 2005. gada Gosns ir "Renault" ģenerāldirektors. Savukārt par "Mitsubishi" padomes priekšsēdētāju viņš kļuva 2016. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!