Foto: Publicitātes foto

Autoražotājs "Toyota" veicis kārtējās investīcijas kompānijā "Joby Aviation", kas nodarbojas ar lidojoša taksometra izstrādi. Japāņu autoražotājs piešķīris tai 394 miljonu ASV dolāru (353 miljoni eiro) finansējumu.

Kad jau gatavs lidojošais taksometrs tiks prezentēts gala versijā un kad tas nonāks tirdzniecībā, pagaidām nav zināms. "Joby Aviation" paziņojumā norādīts, ka tas būs četrvietīgs lidaparāts, kas spēs pacelties vertikāli, līdzīgi kā helikopters.

Lidaparātu darbinās elektromotori – tas spēs pārvietoties ar 322 km/h, bet bez atkārtotas akumulatoru uzlādes paveikt līdz 241 kilometra distanci.

Pēc "Toyota" vadības domām, šāda sadarbība būs izdevīga abām pusēm, jo japāņu autoražotāja dizains būšot lieliski piemērots patērētājiem, kuri sper savus pirmos soļus aviopārvadājumu jomā.

"Toyota" kompānijas vadītājs Akio Tojoda medijiem norādījis, ka aviācijas pārvadājumi vienmēr bijuši "Toyota" ilgtermiņa mērķis, un šobrīd japāņi ir gatavi sākt strādāt šajā virzienā paralēli autoražošanas biznesam. Visupirms lidojošie taksometri būs paredzēti metropolēm ar apgrūtinātu sauszemes satiksmi.

Jāatzīmē, ka "Toyota" nav vienīgā kompānija, kas darbojas lidojošo transportlīdzekļu jomā. Piemēram, pirms neilga laika savu lidaparātu patentējis arī vācu sportisko automobiļu ražotājs "Porsche". Patentā norādīts, ka tas būs divvietīgs un pacelsies kā helikopters. Savukārt "Porsche" "māsas" zīmols "Audi", kas arī ietilpst "Volkswagen" koncernā, no šādas idejas atteicies, kaut arī attiecīgu prototipu prezentēja 2017. gada Ženēvas autoizstādē. Tomēr 2019. gadā "Audi" vadība nolēma, ka projekts ir pārlieku sarežģīts un šobrīd tādu realizēt ir praktiski neiespējami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!