Foto: Publicitātes foto

Zagtākās automašīnas Latvijā nemainīgi ir "Volkswagen" un "Audi", kas skaidrojams ar šo marku vispārējo augsto popularitāti Latvijas autobraucēju vidū, tomēr 2015. gada pirmā ceturkšņa Valsts policijas dati parāda jaunu tendenci – zagļi iecienījuši arī "Toyota" markas automašīnas, kuras iekļuvušas starp TOP3 zagtākajiem auto Latvijā, liecina apdrošināšanas kompānijas "Compensa" apkopotie dati.

Tāpat šī gada pirmajā ceturksnī palielinājies arī to automašīnu zādzību skaits, kas ir jaunākas par 15 gadiem, sasniedzot 64% no kopējā skaita.

Šī gada pirmajā ceturksnī kopējais Latvijā nozagto automašīnu skaits sasniedza 191 transportlīdzekli, no tiem 124 auto ir jaunāki par 15 gadiem. Pirmajos trīs mēnešos tika nozagtas 56 "Volkswagen", 31 "Toyota" un 27 "Audi" markas mašīnas.

Starp zagļu iecienītākajiem "Toyota" markas modeļiem ir "RAV4" (7) un "Land Cruiser" (7), kuri visbiežāk tiek realizēti ārpus Latvijas. Savukārt "Corolla Verso" (10) zādzību skaita pieaugums skaidrojams ar pieprasījuma pieaugumu pēc šīs auto markas rezerves daļām.

Līdz ar tehnoloģiju attīstību autoražotāji, tajā skaitā arī "Toyota", piedāvā automašīnas ar "keyless go" funkciju, kas ir ērta autoīpašniekiem, taču ir nepietiekoši droša.  Lietojot atslēgu kodu pārtveršanas ierīces, profesionāli zagļi neaizsargātu automobili spēj nozagt minūtes vai pat sekunžu laikā. Jaunās automašīnas ir rūpnieciski aprīkotas ar "standartizētu" drošības sistēmu, taču, lai aizsargātu auto pret zādzībām, ir nepieciešams papildu aprīkojums.

"Pirmais, solis noteikti ir auto un spoguļu marķēšana. Šāds auto zagļu acīs uzreiz kļūst nevērtīgāks, jo marķētās detaļas nebūs iespējams realizēt, tātad tiek gūta mazāka peļņa," stāsta Edvīns Panders, SIA "Autonams" valdes loceklis.

"Otrkārt, lai aizsargātu automašīnas ar "keyless go" funkciju, noteikti ir jāuzstāda papildus imobilaizers, kas neļauj iedarbināt auto, pat ja tiek "nolasīts" auto atslēgas signāls, jo "Skybrake" imobilaizera signālus nav iespējams nolasīt vai pārtvert. Treškārt, "Skybrake" signalizācija ar aplikāciju viedtālrunī, kas nekavējoties informē īpašnieku, ja kaut kas notiek ar auto un ļaus attiecīgi rīkoties," skaidro Panders.

Katra autoīpašnieka vai lietotāja atbildība ir rūpēties par sava transportlīdzekļa drošību. Iegādājoties dārgāku un jaunāku  transportlīdzekli, to būtu ieteicams aprīkot ar drošības sistēmu, kas ne tikai to pasargā no nozagšanas, bet arī nodrošina iespēju noteikt tā atrašanās vietu.

"Īpaši svarīgi ir aprīkot transportlīdzekļus ar līdzsekošanas sistēmām, kuras ļauj tos izsekot pēc zādzības. Tās var būt uzstādītas papildus klasiskajiem risinājumiem, proti, signalizācijai un imobilaizeriem. Arvien biežāk, saistībā ar jauno tehnoloģiju ieviešanu transportlīdzekļos, ir mazinājusies klasisko drošības sistēmu instalēšanas iespējas un to efektivitāte. Tādējādi, lielam skaitam automašīnu līdzsekošanas sistēmas ir vienīgā efektīvā alternatīva,"  piebilst SIA "Rīgas Monitoringa Centrs" ("Sherlog") direktors Aigars Paegle.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!