Foto: DELFI
Informācijas trūkums par transportlīdzekļu negadījumu vēsturi, kā arī autoīpašnieku interese par vienotu datu bāzi, kur šāda informācija būtu atrodama, pamudinājusi Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas biroju (LTAB) izveidot divus servisus – ”Transportlīdzekļu zaudējumu dati” un ”Autoīpašnieku portāls”, kuros ikvienam interesentam būs pieejami dati par transportlīdzekļu avārijām, to norises datumu, izmaksāto apdrošināšanas atlīdzības summu un cita lietderīga informācija.

Nereti gadās situācijas, ka iegādājoties transportlīdzekli, tā pārdevējs slēpj informāciju par patieso transportlīdzekļa stāvokli, apgalvojot, ka transportlīdzeklim nav bijuši bojājumi. Lai arī pārdošanas brīdī transportlīdzeklis izskatās ideālā tehniskā un vizuālā kārtībā, ekspluatācijas gaitā var atklāties, ka transportlīdzeklis ir daudzkārtēji iesaistīts ceļu satiksmes negadījumos (CSNg), kā rezultātā gūti būtiski bojājumi, kas nākotnē var pircējam radīt ievērojamus zaudējumus šo seku novēršanā. Vienlaikus transportlīdzekļa pircējs cieš zaudējumus, jo pirkuma iegādes brīdī tiek pārmaksāts par transportlīdzekli.

Tāpat gadās situācijas, ka autovadītājs neziņo par iekļūšanu CSNg, īpaši gadījumos, ja brauc ar uzņēmuma transportlīdzekli, tādējādi izvairoties no atbildības par zaudējumu nodarīšanu, norāda LTAB. Savukārt uzņēmumam ir jāizmanto papildus resursi, lai nodrošinātu informācijas apkopšanu par tā rīcībā esošā autoparka apdrošināšanu (beigušies polišu darbības termiņi, neapdrošinātie transportlīdzekļi, jauni apdrošināšanas gadījumi).

Detalizētāku informāciju par jauno projektu LTAB sniegs trešdien, 7. novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!