Foto: Shutterstock

Lai uzlabotu grants seguma autoceļu caurbraucamību, valsts akciju sabiedrība "Latvijas Autoceļu uzturētājs" (LAU) šogad veicis greiderēšanu visā valsts teritorijā vairāk nekā 111 000 km garumā, savukārt grants seguma bedru un iesēdumu remontu, tajā skaitā dilumkārtas atjaunošanu, turpat 427 000 m3 apjomā.

Greiderēšanas darbus uz grants autoceļiem visefektīvāk ir veikt, kad ceļu segumam ir optimāls mitrums – tas ir pietiekami apžuvis un nav pārāk sauss.

Grants autoceļu konstrukcija ilgstošu nokrišņu ietekmē pārmitrinās, ceļš zaudē nestspēju, un attiecīgi pasliktinās braukšanas apstākļi, jo satiksmes ietekmē strauji veidojas bedres un iesēdumi. Pārmitrinātā seguma un satiksmes ietekmē veiktie ikdienas uzturēšanas darbu uzlabojumi nav ilglaicīgi.

LAU regulāri apseko valsts autoceļus, ja tiek konstatētas neatbilstības autoceļa uzturēšanas klases prasībām, kā arī seguma mitrums un nestspēja ir atbilstoši, lai autoceļi netiktu bojāti ar darbos izmantoto tehniku, tiek uzsākta nepieciešamo uzturēšanas darbu veikšana. Līdz tam LAU aicina ceļu lietotājus izturēties ar sapratni un ievērot uz grants autoceļiem uzstādītās transporta masas ierobežojuma zīmes.

LAU atgādina, ka autoceļu uzturēšanas darbiem – tajā skaitā greiderēšanas darbiem – tiešsaistes režīmā var sekot līdzi "Latvijas Valsts ceļi" (LVC) mājaslapas kartē (www.lvceli.lv), kā arī aplikācija "Waze", kurā iespējams arī informēt par valsts autoceļu stāvokli. Par bīstamām situācijām uz valsts autoceļiem aicina informēt arī LVC satiksmes informācijas centru, zvanot pa diennakts bezmaksas tālruni 80005555.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!