Foto: Kadrs no video

Šodien Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Valsts policiju uzsākusi sociālā kampaņa "No vadītāja līdz izvadītājam ir viena glāze". Kampaņas materiāli imitē reālas, baisas avārijas sekas, kam pie vainas ir sēšanās pie stūres alkohola reibumā. Tā liek aizdomāties par dzērājšoferu turpmāko dzīvi pēc avārijas.

Statistika par šāgada piecos mēnešos notikušajām avārijām liecina: šobrīd Latvijā ir 178 cilvēki, kuriem pēc negadījuma ir fiziskas un garīgas problēmas; desmit bojā gājušus cilvēkus apraud tuvinieki un draugi; gandrīz pustūkstotis negadījumu nesuši sev līdzi materiālus zaudējumus un cilvēciskus pārdzīvojumus. Tādas ir sekas uzskatam, kas no jauna pārņem Latviju – "mazliet jau var."

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss kampaņas atklāšanā uzsvēra ikgadējo pretalkohola kampaņu pozitīvos rezultātus. Piemēram, pagājušajā gadā Jāņu brīvdienās nebija neviena avārijās bojāgājušā un Matīss pauda cerību, arī šīgada svētki būs tādi paši.

CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš kampaņas skarbi emocionālo uzrunas formu pamato ar šāgada laikā strauji pieaugušo avāriju skaitu, ko izraidījuši dzērājšoferi. "Gads sākās ar traģisko avāriju Krāslavas apkārtnē, kad alkohola dēļ dzīvību zaudēja septiņi jaunieši. Līdz šai dienai bojā gājuši jau desmit dzērājšoferi. Tas ir ļoti daudz, ja salīdzina ar pērno gadu, kad piecos mēnešos bojā gāja septiņi cilvēki. Šogad 2,2 reizes pieaudzis to ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros vismaz viens vadītājs ir bijis alkohola reibumā. Tieši tādēļ ir pienācis laiks ar radikālām metodēm vērsties pie sabiedrības, lai izskaustu pēc vairāku gadu pārtraukuma atkal augošo tendenci – dzert un braukt. Avārijas, kuras izraisa dzērājšoferi, parasti tiek veiktas ar auto "vrakiem", kuriem īstā vieta ir "šrotos", nevis uz ceļa. Tādēļ, mūsuprāt, situāciju var uzlabot auto konfiskācija un regulāri reidi reģionos, kur notiek vistraģiskākās avārijas. Psihoterapeiti saka, ka cilvēkam vajag kādu, kas ir augstāks par viņu – pārrauga un kontrolē viņa darbību. Ceļu satiksmē tie ir sodi, kas Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, alkohola ziņā ir vieni no bargākajiem," uzsver Lukstiņš.

Valsts policija norāda, ka sabiedrības attieksme pret transportlīdzekļu vadīšanu reibumā sakņojas arī ģimenē. Likuma sargi nereti aiztur iereibušus autovadītājus, kuru mašīnās ir ģimenes locekļi, kas acīmredzot nav iebilduši pret neprātīgu rīcību – vadīt auto reibumā.

Valsts policijas Satiksmes uzraudzības biroja priekšniece Vineta Mistre stāsta, ka policijas darbinieki, ierodoties notikuma vietā, nereti ir patiesi šokēti par to, kādas traģēdijas un negadījumi ir notikuši un ka tie vispār ir notikuši: "Autoavārijās cieš veselas ģimenes, radinieku grupas, tas nozīmē, ka tēvi un mātes ir riskējuši, iereibuši vedot savus bērnus, tāpat nereti arī tuvi draugi nav bijuši viens otram labi padomdevēji. Tas patiesi satrauc. Kurš gan cits, ja ne paši tuvākie, var palīdzēt viens otram, atturot no automašīnas vadīšanas reibumā?"

Valsts policija, tāpat kā ikdienā, arī svētku periodā dosies reidos visā Latvijā, pastiprināti kontrolēs autovadītājus, uzsvaru liekot uz alkohola un ātruma kontroli. Vienlaikus policija aicina ikvienu būt atbildīgam un tālredzīgam, neriskēt ar savu vai tuvinieku veselību un dzīvību, jo avārija patiešām ir murgs, no kura atmosties nevar nekad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!