Foto: Shutterstock
Gaidi vasaru? Gatavojies ziemai! Lai cik skaisti vasarā apceļojot Latviju sagaidīt saules lēkti un rieti, ziema ir jau tepat pie sliekšņa. Lai ziema paskrietu bez kreņķiem un raizēm, vissvarīgākais ir pareizi tai sagatavoties. It īpaši tad, ja esi autobraucējs. Ir jāatceras ne tikai autokursos apgūtās pamatlietas par bremzēšanu uz slidena ceļa un braukšanu sliktas redzamības apstākļos, bet arī pats būtiskākais – jāsagatavo auto ziemas sezonai.

Apdrošināšanas sabiedrības "Seesam" eksperti norāda, ka droša braukšana ziemā ir cieši saistīta ar sezonai atbilstoši sagatavotu auto. "Seesam" pēdējo trīs gadu apkopotie OCTA dati liecina, ka rudens un ziemas mēnešos strauji pieaug ceļu satiksmes negadījumu skaits uz Latvijas ceļiem. Salīdzinot ar vasaras mēnešiem, tas pieaug vairāk nekā divas reizes.

Ziemas riepas no 1. decembra

Mūsdienu informācijas laikmetā nu jau retais autobraucējs, tuvojoties decembrim, varētu palaist garām no visiem medijiem dzirdamo informāciju par 1. decembri kā datumu, kad vasaras riepām jābūt nomainītām pret ziemas. Bet kādām tad jābūt ziemas riepām, lai uz sniegotajiem un slidenajiem ceļiem būtu droša braukšana?

Ziemas auto riepu protektora dziļums mērīšanas zonā jābūt četriem milimetriem vai dziļākam. Nepietiekams riepas protektora dziļums pagarina auto bremzēšanas ceļa garumu, kā arī negatīvi iespaido auto vadību ziemas apstākļos. Turklāt riepu nomaiņu nevajadzētu atstāt uz pēdējām novembra dienām. Vasaras riepas savu efektīvo darbu beidz, bet ziemas riepas to uzsāk tad, kad gaisa temperatūras stabiņš noslīd zem +7 grādiem pēc Celsija.

Loga šķidruma nomaiņa

Nepastāvīgos laikapstākļos, kādi tie ir ziemā Latvijā, redzamībai ir nenovērtējama nozīme. Līdz ar pirmajām rudens salnām ir pienācis īstais laiks ne tikai loga tīrāmo slotiņu pārbaudei, kā arī automašīnas logu šķidruma nomaiņai pret nesasalstošu.

"Seesam" transportlīdzekļu apdrošināšanas eksperti aicina nemēģināt ietaupīt, iegādajoties pašu lētāko ziemas logu šķidrumu. Diemžēl tas ne vienmēr atmaksāsies, jo tā sastāvā mēdz nebūt būtiskas sasalšanu kavējošas vielas. Laikā, kad dubļi un sniegs automašīnas logā apgrūtinās redzamību, sasalis loga šķidrums var apdraudēt gan jūsu un citu autovadītāju drošību, gan izraisīt bojājumus jūsu automašīnai pēc sadursmes ar meža zvēriem.

Apdrošināšanas eksperti atgādina, ka, gatavojoties ziemai, ir jāpārbauda arī citi automašīnas tehniskie šķidrumi – bremžu, dzesēšanas, tostarp arī motoreļļas līmenis un tās vecums, lai pašā ziemas spelgonī nepiedzīvotu nekustīgu auto ar bojātu tā sirdi – motoru. Nedrīkst aizmirst par durvju gumijas apstrādi ar silikonu, kā arī slēdzenes ieeļļošanu, lai sala laikā varētu atvērt auto durvis.

Auto gaismu pārbaude

Rudens un ziemas mēneši Latvijā ir gada tumšākais periods, kad autovadītājiem jābūt īpaši uzmanīgiem lietainā laikā. Automašīnas lukturi jeb gaismas ir autovadītāja nozīmīgākais palīgs, lai nodrošinātu labu ceļa pārredzamību un citu satiksmes dalībnieku savlaicīgu pamanīšanu.

Automašīnas gaismas laika gaitā var mainīt savu noregulēto pozīciju, it īpaši tas var skart tos auto, kas cietuši kādā ceļu satiksmes negadījumā. "Seesam" eksperti atgādina, ka lukturu pārbaude pirms ziemas sezonas var palīdzēt izglābt daudzas dzīvības un pasargāt jūsu auto un, protams, arī maku.

Akumulators un bremžu sistēma

Spēja laicīgi nobremzēt ir būtiska visos gadalaikos, tomēr tieši ziemā ir sastopami dažādi apgrūtinājumi, kas var kavēt autovadītāja kontroli pār transportlīdzekli. Lai gada tumšajā un nokrišņiem bagātajā laikā pārvietošanās ar auto būtu droša, "Seesam" eksperti aicina pārbaudīt arī automašīnas bremžu sistēmu, kuras savlaicīga nomaiņa, konstatētajot pirmo bojājumus, ļaus izvairīties no lielākām izmaksām, kas rodas laicīgi nerīkojoties.

Savukārt akumulatora uzlādes pārbaude ļaus izvairīties no nepatīkamiem mirkļiem ziemā, kad steidzaties uz darbu, bet, iekāpjot auto, nākas secināt, ka tas mēmi klusē. "Seesam" eksperti norāda, ka akumulators ir vājākais automašīnas posms, kas līdz ar ziemas atnākšanu var visbiežāk likt sevi manīt.

Droša braukšana ziemā iet roku rokā ar gudru un pārdomātu transportlīdzekļa vadīšanu un rūpēšanos par tā tehnisko piemērotību atbilstoši laikapstākļiem. Un atcerēsimies – lēnāk brauksim, tālāk tiksim! Gan ziemā, gan vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!