Foto: Publicitātes foto

Vairāk nekā pusei automobiļu ir nepareizi noregulēti priekšējie lukturi, secinājis drošības projekta "Autogaismas kārtībā!" projekta organizators Latvijas Automoto biedrība (LAMB), kas Rīgā un citās Latvijas pilsētās no 9. līdz 25. oktobrim pārbaudīja spēkratu gaismas.

Akcijas laikā Rīgā pie tirdzniecības centriem "Alfa", "Spice" un "Mols", kā arī "Statoil" degvielas uzpildes stacijās Tukumā, Ogrē, Jelgavā, Liepājā un Daugavpilī bez maksas tika veikta autogaismu pārbaude.

Kopumā LAMB mehāniķi pārbaudīja vairāk nekā 800 automašīnu – 55% automašīnu gaismas tika noregulētas, bet 14% bija jādodas tās labot uz autoservisu. Statistika liecina, ka nenoregulētas autogaismas ne tikai ir izplatīts satiksmes negadījumu iemesls diennakts tumšajā laikā, bet ir arī viena no galvenajām problēmām tehniskajās apskatēs.

Satiksmes dalībnieki Latvijas galvaspilsētā un citās lielākajās pilsētās atzinīgi novērtēja akciju un iespēju bez maksas pārbaudīt autogaismu stāvokli. Lai gan šoruden LAMB rīkotā akcija noris jau četrpadsmito gadu pēc kārtas, automašīnu skaits, kas vidēji vienā dienā piedalās akcijā, saglabājas nemainīgs. Tas liecina par šī satiksmes drošības projekta nozīmi.

Projekta laikā autovadītājiem tika atgādināts, cik svarīgas gan kopējai satiksmes drošībai, gan katra autovadītāja un pasažiera veselībai un pat dzīvībai ir regulāras rūpes par automašīnas tehnisko stāvokli, lai uz ceļa neapdraudētu nedz sevi, nedz pasažierus, nedz citus satiksmes dalībniekus.

Projekta mērķis bija pievērst sabiedrības uzmanību FIA 10 satiksmes drošības "Zelta likumiem" un automašīnas tehniskajam stāvoklim, it īpaši autogaismu pareizam regulējumam.

"LAMB pieredze liecina, ka nepieciešamība atgādināt par pareizi noregulētu autogaismu nozīmi, tātad labu redzamību uz ceļa, ir katru rudeni, jo pagarinoties diennakts tumšajam laikam, palielinās satiksmes negadījumu skaits, kuru iemesls ir slikta redzamība. Neaizmirsīsim arī atstarotājus, kuri var izglābt no nelaimes gājējus, kā mazaizsargātos satiksmes dalībniekus," aicina LAMB prezidents Juris Zvirbulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!