Foto: DELFI Aculiecinieks

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos apdrošināšanas sabiedrības un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs (LTAB) kopā pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu 44,48 miljonu eiro apmērā. Turpina pieaugt arī vidējās OCTA atlīdzības lielums, sasniedzot 1397 eiro, kas ir par 11% vairāk nekā 2021. gada pirmajos deviņos mēnešos.

LTAB apkopotā statistika par 2022. gada pirmajiem deviņiem mēnešiem liecina, ka vidējā OCTA atlīdzība tuvojas 1400 EUR. "Vidējās atlīdzības pieaugums pēdējos gados ir cieši saistīts ar kopējo ekonomikas izaugsmi un tai sekojošo cenu pieaugumu. Apdrošināšanas joma nav vientuļa sala ekonomikas okeānā, bet gan ir cieši saistīta ar citām uzņēmējdarbības sfērām. Pēdējā laikā strauji kāpušas auto remonta izmaksas, medicīnas pakalpojumu cenas un citas pozīcijas, kuras tiešā veidā atspoguļojas apdrošināšanas vidējās atlīdzības pieaugumā," stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

Jāatzīmē, ka pēdējos gados būtiski pieaug apdrošināšanas atlīdzību summas, kas saistītas ar zaudējumiem personai, valstij un pašvaldībām, un trešās personas mantai: "Ja pirms desmit gadiem atlīdzības par zaudējumiem, kas nodarīti transportlīdzeklim, proporcionāli sastādīja vairāk nekā 90%, tad šobrīd tie ir 76,6%," stāsta Abāšins.

OCTA likums nosaka, ka apdrošinātāji un LTAB atlīdzina zaudējumus ne tikai par CSNg rezultātā transportlīdzeklim nodarītajiem bojājumiem, bet arī kompensē zaudējumus cietušajām personām, valstij un pašvaldībām par CSNg cietušo ārstēšanu un rehabilitāciju, piemēram, par ātrās neatliekamās palīdzības izsaukumu un cietušā nogādāšanu uz ārstniecības iestādi, ārstēšanu un uzturēšanu slimnīcā, veselības atjaunošanu rehabilitācijas centros, ja to nozīmējis ārsts saistībā ar CSNg gūtajām traumām un citus ar veselības uzlabošanu saistītus izdevumus. Tāpat tiek atlīdzināti valsts un pašvaldību izdevumi, kuri saistīti ar CSNg cietušo slimības lapu apmaksu, pensijām un pabalstiem invalīdiem un apgādājamiem, apbedīšanas pabalstiem, tehnisko palīglīdzekļu īri vai iegādi, ceļu, ēku un videi nodarītajiem bojājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!