Raidījums "Tavs Auto TV" rubrikā, kas veltīta divriteņu braucamajiem, izmēģina kādu rotaļīgu un vieglu pilsētas transportlīdzekli, kuram "negaršo" degviela. Un pie šī "Yadea" elektriskā skūtera vadības svirām raidījums aicinājis sēsties uzticamo ekspertu un kvēlu motofanu Normundu Rutuli.

Kompānija "Yadea" darbu pie divriteņu elektrotransporta līdzekļu izstrādes uzsāka 2001. gadā un šobrīd ir uzskatāma par lielāko divu riteņu elektro braucamrīku ražotni pasaulē.

"Yadea G5" ir būvēts, par pamatu izmantojot tērauda rāmi, augstas veiktspējas ūdensizturīgu elektromotoru (atkarībā no versijas 2,3 vai 3,1 kilovatu). 60V akumulatora bloks veidots, izmantojot "Panasonic" litija jonu akumulatoru baterijas (starp citu, tādas pašas tiek izmantotas "Tesla" elektromobiļos). Aizmugurējā dakša veidota no alumīnija, gaitas komfortu nodrošina hidrauliskie amortizatori, bet par drošību rūpējas 220 mm lielas disku bremzes.

Ar vienu uzlādi "Yadea G5" spēj veikt no 55 līdz 130 km distanci. Lielākais nobraukums attiecas uz "G5" versiju ar diviem bateriju blokiem. Motorollera maksimālais braukšanas ātrums ierobežots pie 48 km/h, bet, iegādājoties ar dubulto akumulatoru bloku un jaudīgāko elektromotoru,– 60 km/h.

Akumulatora uzlāde aizņem četras līdz sešas stundas un izmaksā 0,36 līdz 0,54 eiro, kas atkarīgs gan no uzlādes laika, gan tarifu plāna. Tādējādi izmaksas uz 100 kilometriem būs viens eiro, kas ir četrkārt lētāk salīdzinājumā ar 50 kubikcentimetru motorolleru, kas vidēji tērē trīs litrus benzīna uz 100 km. Akumulatorus iespējams lādēt ne tikai, kontaktdakšu pa tiešo pieslēdzot pie motorollera, bet arī izņemot un lādējot akumulatorus atsevišķi.

Raidījumā apskatītajā 2,3 kW versijā "Yadea G5" maksā 2900 eiro. Savukārt jaudīgākā 3,1 kW versijā ar diviem akumulatoru blokiem tā cena sasniedz jau 4600 eiro. Vēl pieejama arī kurjeru versija ar kravas kasti aizmugurē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!