Vēsturiski visi "Mazda" modeļi, kuru nosaukumā bijusi iekļauta burtu kombinācija "MX", ir auto entuziastu sirdīm likuši pukstēt straujāk un kļuvuši populāri un iekārojami. Leģendārais "MX-5" jeb vienkārši "Miata" ir viens no visvairāk pārdotajiem rodsteriem pasaulē. Droši vien daudzi vēl atceras sportiskā veidola "MX-3" kupeju, nemaz nerunājot par leģendāro modeli, kura nosaukumā burtu "M" nomainīja "R" – "RX-7" un "RX-8" mūsu atmiņās modina rotora dzinēju skaņas.

Raidījuma "Tavs Auto TV" jaunākā sižeta varonis "Mazda MX-30" nedaudz atšķiras no minētajiem automobiļiem, kaut vai tikai tā iemesla dēļ, ka tā motors strādā bez skaņas – "MX-30" ir elektroautomobilis, un galvenais jautājums ir, vai tas spēs turpināt "Mazda MX" modeļu kultu.

To šajā sižetā palīdzēs noskaidrot Latvijā atpazīstamais inženieris Andris Dambis, kurš ne tikai radījis sacīkšu auto skarbajam Dakaras rallijam, bet arī spējis radīt bolīdu, kas uzstādījis rekordu Paikspīkas kalnābraukšanas sacīkstēs elektromobiļu ieskaitē.

145 ZS jaudu un 207 Nm griezes momentu ģenerējošais, ar priekšējo riteņu piedziņu aprīkotais "MX-30" sasniedz paātrinājumu no vietas līdz 100 km/h 9,7 sekundēs. Tā riteņus griež ar ūdeni dzesējams motors kopā ar litija jonu 35,5 kWh akumulatoru sistēmu. Izlietojot 19 kWh /100 km (kombinētajā WLTP ciklā), pilsētai paredzētais "MX-30" ar vienu uzlādi var nobraukt 200 km – tas ir daudz vairāk nekā ikdienā nobrauc vidējais eiropietis.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!