Pirms kādiem gadiem 20 neviens vēl tā īsti nezināja, kas īsti ir pilsētas apvidnieks jeb krosovers. Bet tad 2007. gadā "Nissan" prezentēja automobili ar nosaukumu "Qashqai", kas sevī apvienoja hečbeka kompaktumu un apvidus automobiļa izturību un praktiskumu. Šis koncepts cilvēkiem patiešām iepatikās, un šodien pasauli ir pārņēmis "krosoveru vīruss". Gandrīz 50 procenti no visiem saražotajiem auto Eiropā jau ir pārvērtušies par pilsētas apvidniekiem, un ar katru dienu šāda tipa automobiļu skaits tikai pieaug.

Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" meklē atšķirības starp jauno un iepriekšējās paaudzes "Nissan Qashqai". Ja vizuāli šiem automobiļiem var atrast nevienu vien līdzību, tad tehniski tie ir pilnīgi atšķirīgi.

Abu modeļu atšķirības raidījumam palīdz šķetinās Anna Lieckalniņa, kura agrāk bija plaši pazīstama no dažādiem TV raidījumiem, bet nu labu laiku darbojas izglītības un pašizaugsmes jomā. Agrāk kā psiholoģijas pasniedzēja, bet pēc teoloģijas maģistra grāda iegūšanas – arī kā psihoterapeite. Viņas izveidotā "Passion Academy" piedāvā mācīties atklāt un izbaudīt dzīvi, iegūt tajā degsmi – un to izdarīt nevis ar klasiskām terapijas metodēm, bet īpašos retrītos, meditācijās un svētceļojumos.

Jaunais "Nissan Qashqai" modelis ir būvēts uz "CMF-C" platformas, kura ir par 48% noturīgāka pret vērpi. Lai arī pieaudzis izmēros, "Qashqai" ir kļuvis vieglāks pat 60 kg. To izdevies paveikt, pateicoties alumīnija detaļu plašākai izmantošanai – motora pārsegs, durvis un priekšējie spārni ir presēti no alumīnija loksnēm. Tāpat tas ir pieejams ar vieglā hibrīda sistēmu (MHEV) un elektrisko "e-Power" piedziņu, kura sev nepieciešamo elektrību ražo pati, izmantojot trīscilindru benzīna ģeneratoru.

Jā, jaunais "Qashqai", kā jau viss mūsdienās, ir kļuvis dārgāks – bāzes modeļa cena šobrīd ir 26 140 eiro. Tomēr tagad "Qashqai" jau standartā aprīkojumā ir tādi drošības asistenti kā aklās zonas brīdinājuma sistēma, tam ir apsildāms stūresrats, projekcijas (head-up) displejs un elektriski atverams bagāžnieka vāks.

Piedziņas un dzinēju versiju klāsts ir visnotaļ plašs, taču viens no interesantākajiem spēka agregātiem ir jau minētā "e-Power" spēka sistēma. Tā ir savā ziņā unikāla elektropiedziņas sistēma, kuras pamatā ir trīs cilindru benzīna motors, kurš tiek darbināts tikai un vienīgi kā elektroģenerators. Tātad tā uzdevums ir tikai un vienīgi ražot elektrību, savukārt uz priekšu šo auto dzen elektromotors. Tā jauda ir 190 ZS, un 100 km/h šis auto spēj sasniegt 7,9 sekundēs, bet maksimālais ātrums ir 170 km/h.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!