Automobiļa VIN jeb šasijas numurs – šī šķietami nesaprotamā ciparu un burtu rinda ir kā automobiļa personas kods, kurš zinātājam spēj pastāstīt par spēkratu praktiski visu interesējošo informāciju. Ko nozīmē šī 17 simbolu virtene un kādēļ ir svarīgi tai pievērst uzmanību, ja esat nolēmis pirkt lietotu auto no jums personīgi nepazīstams personas, skaidro raidījums "Tavs Auto TV".

Pirms katra automobiļa – jauna vai lietota – pirmās reģistrācijas Latvijā notiek tā agregāta numuru salīdzināšana, kurā CSDD identificē konkrēto spēkratu. "Piemēram, "Audi" markas automašīnām ir piecas vietas, kur norādīts VIN numurs," skaidro Arvīds Glaudāns, CSDD agregātu numuru salīdzināšanas grupas vadītājs. "Līdz 2000. gadu sākumam VIN numuriem krāpnieki pārsita atsevišķus simbolus, tomēr pēdējā laikā šādos gadījumos vai nu pilnībā nomaina visu VIN numuru, vai arī iemetina jaunu elementu, kas satur citu šasijas numuru."

Ja CSDD darbiniekiem ir aizdomas, ka automobiļa VIN numurs ir mainīts, tad to pārbauda ne tikai ar mehāniskiem līdzekļiem, bet arī pieslēdzoties automobiļa elektroniskajai vadības sistēmai, kurā arī ir norādīts spēkrata šasijas numurs. Ja tiek atklāts, ka VIN numurs, visticamāk, ir mainīts, tad CSDD automobiļa dokumentus nodod policijai, kura šo noziegumu izmeklē tālāk. Savukārt pircējam, kas šādu spēkratu iegādājies, ir jāvēršas tiesā, lai no pārdevēja atgūtu samaksātos līdzekļus. "Piemēram, augustā trīs "premium" klases automašīnas tika atgrieztas likumīgajiem īpašniekiem ārvalstīs," norāda Glaudāns.

Diemžēl negodprātīgi automobiļu pārdevēji pat pārdošanas sludinājumos slēpj patieso VIN numuru – izmaina pāris ciparus, piemeklējot tādas pašas krāsas spēkratu. Potenciālais pircējs, pārbaudot norādīto VIN numuru dažādās datubāzēs, patiesībā izzina vēsturi par pavisam citu automobili – visticamāk tādu, kas ir labākā stāvoklī nekā tas, kuru sludinājumā noskatījāt.

"Pirms iegādājaties automobili, vajadzētu pārbaudīt, vai virsbūvē redzamais VIN numurs ir tāds pats kā pārdošanas sludinājumā un dokumentos. Protams, pircējam paša spēkiem saprast, vai šasijas numurs ir oriģināls vai viltots, būs ļoti grūti vai pat neiespējami. Piemēram, 1997. gada "Audi A6" ir viens VIN simbolu šrifts, bet 2004. gada "Audi A6" ir jau cits šrifts. Turklāt VIN numura šrifts var atšķirties pat viena modeļa ietvaros, piemēram, "VW Passat" atkarībā no rūpnīcas, kurā tas ražots," pieredzē dalās CSDD agregātu numuru salīdzināšanas grupas vadītājs.

"Primārais identifikācijas numurs ir tas, kurš ir iestrādāts virsbūvē, nevis kaut kāda uzlīme vai plāksnīte, kurām ir tikai sekundāra nozīme," rezumē Glaudāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!