Apgalvojumā, ka kādreiz automobiļus būvēja ilgmūžīgākus, ir daļa taisnības. Automehāniķis Juris, kurš regulāri publicē video ar tirgū populārāko auto modeļu korozijas līmeņa apskatu, savā jaunākajā sižetā demonstrē aptuveni 35 gadus vecu otrās paaudzes "Volkswagen Golf", kuram rūsas praktiski nav vispār.

Kāpēc no 1983. gada līdz 1992. gadam ražotais "VW Golf" nerūsē? Atbilde ir ļoti vienkārša – tam jau rūpnīcā tika veikta kvalitatīva un ilgmūžīga pretrūsas apstrāde. Šis pretkorozijas apstrādes slānis VW rūpnīcā bijis tik kvalitatīvs, ka līdz mūsdienām nav izkaltis un joprojām ir elastīgs, neveidojot plaisas, kuras citkārt var kļūt par rūsas perēkļiem.

80. gadu "Golf" automobilim pilnīgi visa apakša – gan grīda, gan riteņu arkas – ir jau rūpnīcā nopūstas ar gumijotu slāni. Šim 35 gadus vecajam automobilim ir sarūsējuši tikai virsbūves ārējie paneļi – sliekšņi un riteņu arkas. Kā norāda automehāniķis Juris, ja šim auto jau rūpnīcā sliekšņi un slēgtie dobumi būtu piepūsti ar karsto vasku, tad "VW Golf II" pat šodien būtu viscaur brīvs no rūsas.

"Latvijas iedzīvotāji ir ļoti bagāti un izlepuši. Ja tev piedāvātu šādu otro golfu pilnīgi jaunu – ar perfektu apstrādi, nerūsējošu un bez sarežģītas elektronikas –, tu taču teiktu, ka tas nav gana moderns. Gluži kā aifons, kas jāpērk jauns katru gadu. Līdz ar to autoražotāji sapratuši, ka viņiem vairs nav vērts šādi apstrādāt automobiļus, lai tie būtu ilgspēlējoši," rezumē automehāniķis Juris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!