Mūsdienu automobiļi ir tik pārbagāti elektronisku sistēmu, ka būtībā autovadītāja līdzdalības nepieciešamība spēkrata vadībā mazinās ar katru jauno modeli. Kāds "Infiniti Q50S" sedana vadītājs internetā publicējis video, kā šajā modelī esošās elektroniskās sistēmas var parūpēties par automobiļa autonomu braukšanu pa Vācijas automaģistrāli, pašam tikmēr pārsēžoties pasažiera sēdeklī.

Lai arī "Infiniti" automobiļi nav aprīkoti ar autopilota sistēmu, esošā aktīvā kruīza kontrole un horizontālā ceļa seguma apzīmējuma ievērošanas elektroniskā sistēma nodrošina to, ka autovadītājam nav jāpieskaras nedz pedāļiem, nedz stūrei, lai spēkrats varētu autonomi braukt pa noteiktu joslu uz šosejas.

Kā redzams video, sākotnēji "Infiniti" vadītājs demonstrē šo sistēmu darbību, sēžot pie stūresrata. Tomēr vēlāk pārsēžas uz aizmugurējā sēdekļa, kamēr blakussēdētājs šīs izdarības filmē. Tāpat video autors norāda, ka procesa laikā nevajadzētu aizķert stūresratu, kā, viņam pašam grozoties, tas notika.

Jāatzīmē, ka pat autonomo braukšanas sistēmu gadījumā valstīs, kurās tas atļauts, noteikumi paredz autovadītājam atrasties pie stūresrata un spēt pārņemt spēkrata kontroli gadījumā, ja bezpilota sistēma darbojas neadekvāti situācijai uz ceļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!