Brauciens apkārt pasaulei nav tikai izklaide. To darīt ar simt gadu vecu "Ford Model T" ir ekstrēms pārbaudījums, taču tieši to mēģina paveikt pensionāri Dirks un Trūdija Regteri no Nīderlandes.

Regteri savu ceļojumu uzsāka 2012. gada vasarā. Precētais pāris ceļojuma pirmajā daļā no savas dzimtās pilsētas Edamas Nīderlandē līdz Keiptaunai Dienvidāfrikā aizbrauca 180 dienās, veicot 22 000 kilometru garu ceļu. 2013. gadā pāris iekaroja ASV un Kanādu, 180 dienās šķērsojot 22 štatus un pieveicot 28 000 kilometru. Savukārt 2014. gadā viņi nobrauca vēl 26 000 kilometru cauri Dienvidamerikai, to izdarot 180 dienās.

2016. un 2017. gadā viņi plāno doties cauri Jaunzēlandei, Austrālijai, Indonēzijai un Indijai, šķērsot Himalajus, tālāk doties cauri Ķīnai un Mongolijai, bet atpakaļ uz Nīderlandi ceļu mērot cauri Centrāleiropai.

Šis klasiskais "Ford Model T" ir ļoti izturīgs, un tā vienkāršā konstrukcija nodrošina arī vienkāršu apkopi un remontu. Dirkam un Trūdijai Regteriem 1915. gada "Ford Model T" pieder kopš 1997. gada. Pirms tam Dirka īpašumā bija 1923. gada "Ford Model T" un 1928. gada "Ford Model A". Savu kaislību uz Ford klasiskajiem automobiļiem viņš ir mantojis no tēva un vectēva.

Regteru pāra "Ford Model T" ir aprīkots ar trīs litru benzīna dzinēju, un tā specifikācija ir tieši tāda pati kā 1915. gadā, kad tas atstāja ražotni, ja neskaita lielākas riepas riteņiem ar koka spieķiem, kas padara garus braucienus gludākus un patīkamākus. Riepu mūža ilgums uz normāliem ceļiem ir aptuveni 15 000 km, bet īsāks uz nelīdzeniem, neasfaltētiem ceļiem, kurus Regteri pieveikuši Āfrikā un Dienvidamerikā.

Šī bezbailīgā pāra ceļojuma mērķis ir vākt līdzekļus, lai atbalstītu starptautiskās bērnu labdarības organizācijas SOS Bērnu ciemati īstenotos projektus visapkārt pasaulei.

No 1908. līdz 1927. gadam uzņēmums "Ford" saražoja 15 miljonus "Model T" automašīnu. Ražošana tika uzsākta ASV, taču strauji izvērtās visā pasaulē, tostarp montāžas rūpnīcās Dānijā, Vācijā, Īrijā, Spānijā un Apvienotajā Karalistē. Tā pievilcību vairoja zemā cena, uzticamība un vienkāršā apkope, pateicoties viegli nomaināmām standarta detaļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!