1989. gadā Ferdinands Porše sacīja šādus vārdus: "Ja mēs, pieturoties pie mūsu kompānijas kvalitātes standartiem, radītu četrvietīgu apvidus braukšanai paredzētu auto, kura motorpārsegu rotātu "Porsche" emblēma, cilvēki to noteikti vēlēsies iegādāties." Un jau toreiz, pat nezinot, kas notiks nākotnē, viņam bija taisnība.

Kopš 2002. gada "Porsche Cayenne" ir viens no pieprasītākajiem markas modeļiem, tostarp arī Latvijā. Un šī sportiskā apvidnieka ražošanas apjomi jau labu laiku ir pārsnieguši miljona vienību atzīmi.

Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" ceļā devies ar īpašu "Cayenne" modifikāciju "Platinum Edition", un pie tās stūres aicinājis kaislīgu auto entuziastu un uzņēmēju Ediju Ošu. Viņu esam redzējuši dažādās rallijkrosa sacensībās, šogad viņam izdevies iegūt čempiona titulu apvienotajā Latvijas un Lietuvas čempionāta ieskaitē, kā arī Baltijas čempiona titulu. Edija Oša dzīve ir saistīta ar mežu un kokapstrādi: viņš ir SIA "Palleteries" īpašnieks – šī palešu dēlīšu ražotne tikusi atzīta par vienu no labākajiem eksportspējīgajiem uzņēmumiem Latvijā.

Šogad "Cayenne" svin savu 20. jubileju. Darbu pie šī projekta, ko tobrīd kompānijas iekšienē nosauca par "projektu Kolorado" uzsāka vēl tālajā 1998. gadā. Lai šo auto radītu ar mazākām izmaksām, "Porsche" sadarbojās ar "Volkswagen" – rezultātā "Cayenne" dala vienotu platformu ar "VW Touareg", tomēr pārējos auto agregātus radīja pats "Porsche".

"Cayenne" bija pirmais "Porsche" automobilis ar PASM (Porsche Active Suspension Management) balstiekārtu. Pateicoties šai sistēmai, auto klīrensu bija iespējams palielināt līdz pat 27,3 centimetriem. Atkarībā no versijas tās maksimālais braukšanas ātrums bija 242 vai 266 km/h.

Bet ar ko jaunais "Porsche Cayenne Platinum Edition" ir īpašs un atšķiras no saviem brāļiem? Ar pārdomātu dizainu un bagātīgu papildu aprīkojumu. Hromētas līstes priekšpusē, matētas gaisa ieplūdes atveru līstes, aizmugurējo LED lukturu joslā integrēts "Porsche" uzraksts, modeļa apzīmējums uz sliekšņiem, kā arī standartā 21 collas "RS Spyder Design" diski, kas pieejami tikai "Platinum Edition" automobilim.

Tehniskā ziņā "Platinum Edition" tiek piedāvāts, ja tā var izteikties, vienkāršākajām "Cayenne" modifikācijām – "Cayenne", "Cayenne E-Hybrid" un "Cayenne S". Bāzes versijā tai ir 340 ZS jaudīgs trīs litru V6 turbo motors un 100 km/h tā spēj sasniegt 6,2 sekundēs.

Protams, visiem ir skaidrs, ka "Porsche" nav lēts automobilis. "Platinum Edition" pircējiem tiek piedāvāts, sākot no 93 000 eiro, savukārt, ja salīdzina šos skaitļus ar "BMW X5" vai "Mercedes-Benz GLE" cenu lapās redzamajiem, nemaz tik būtiskas starpības nav.

"Porsche Cayenne" ir lielisks šosejas automobilis, pie tā stūres var justies, gluži tāpat kā vadot leģendāro "911", bet tajā pašā laikā tam nav bail arī sasmērēt riepas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!