Britu žurnālists Kriss Hariss interneta videotēkā "YouTube" publicējis interesantu sižetu ar ieskatu "Bloodhound SSC" bolīda tapšanā – ar šo astoņu tonnu smago "raķeti" uz riteņiem briti plāno nākamgad uzstādīt braukšanas ātruma rekordu uz sauszemes, sasniedzot tūkstoš jūdzes stundā (1609 km/h).

"Bloodhound SSC" projekts ilgst no 2008. gada rudens un tajā ieguldīti vairāk nekā 20 miljoni eiro. Nākamgad bolīds būšot gatavs un ar to ātruma rekordu plānots uzstādīt uz izžuvuša ezera dibena Dienvidāfrikā.

Harisa dokumentālajā sižetā ir arī Endijs Grīns, kurš pilotēs šo bolīdu, bet šobrīd trenējas ar lidmašīnu un arī britu žurnālistam demonstrē, kādas ķermeņa pārslodzes nāksies piedzīvot dažādās "Bloodhound SSC" paātrinājuma stadijās un pēc tam bremzējot.

"Bloohound SSC" aprīkots ar trim spēka agregātiem – "Jaguar" pieclitru V8 kompresormotoru, kurš darbina sūkņus, "Typhoon Eurofighter" iznīcinātājlidmašīnas reaktīvais motors, kas ļaus šim bolīdam sasniegt aptuveni trešdaļu no plānotā ātruma rekorda un pēc tam tiks aktivizēts raķešmotors, ko projektam piegādājusi Eiropas Kosmosa aģentūra (ESA).

Vairāk par šo projektu dažādus interesantus faktus un inženiertehniskos izaicinājumus skatiet iepriekšminētajā video!

Atgādinām, ka līdzšinējais braukšanas ātruma rekords uz sauszemes tika uzstādīts 1997. gadā, ar "Thrust SSC" sasniedzot 763 jūdzes stundā (1 228 km/h).
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!