Lai labāk izprastu tagadni, ir jāatgriežas pagātnē. Vai esat kādreiz iedomājušies, ka uz zemes dzīvojošā civilizācija tikai niecīgu daļu savas pastāvēšanas laika ir varējusi baudīt visdažādākos tehnoloģiskos brīnumus, tajā skaitā automobiļus? Jo autobūve kā tāda ir salīdzinoši jauna. Un pat ne visi auto zīmoli var lepoties ar vairāk nekā gadsimtu senu vēsturi. Šoreiz studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" stāsta par kādu leģendāru zīmolu, kas dzimis pirms 109 gadiem Itālijā – "Maserati".

"Maserati" ir atpazīstams pēc Neptūna trīsžubura dakšas simbola uz automobiļa radiatora dekoratīvā režģa. Kompāniju, kuru dibināja pieci brāļi – Alferi, Bindo, Karlo, Etore un Ernesto. Savos pirmsākumos "Maserati" nodarbojās tikai ar sacīkšu auto izstrādi, kas viņiem padevās tīri labi. Uzvaras leģendārajās Indianapolisas 500 jūdžu sacīkstēs, kā arī Huana Manuela Fanhio uzvaras F-1 pasaules čempionātā lika konkurentiem ar tiem rēķināties.

Savu pirmo sērijveida auto "Maserati" radīja vien 43 gadus pēc kompānijas dibināšanas. 1957. gada "3500 GT" iezīmēja šo pagrieziena punktu markas vēsturē.

Ir lietas, kuras pasaulē nav nopērkamas par naudu. Piemēram, var radīt pilnībā jaunu sporta automobiļu zīmolu, radīt ideālu auto ar neiedomājami jaudīgu dzinēju un perfektu dizainu, bet vienas dienas laikā nevar radīt stāstu, kas visu atlikušo dzīvi sekos šim spēkratam pa pēdām un iedvesmos cilvēkus uz jauniem piedzīvojumiem. Citiem vārdiem, lai no vienkārši laba auto rastos leģenda, ir vajadzīgs laiks.

"Maserati" savas 109 gadu pastāvēšanas laikā ir piedzīvojis gan grandiozas uzvaras autosporta trasēs, gan atradies sprīža attālumā no kompānijas likvidācijas. Šis itāļu zīmols ir piederējis "Citroen", "de Tomaso", sadarbojies ar "Chrysler", vēlāk nonācis "Fiat" īpašumā, bet patiesu uzplaukumu piedzīvojis vien kopš 1997. gada jūlija, kad kontroli pār šo auto marku ieguva "Ferrari".

Faktiski tas bija jaunas ēras sākums – tika uzbūvēta jauna rūpnīca un jau 1998.gada Parīzes motosalonā prezentēts pirmais jaunās laulības auglis "3200 GT". Starp citu, šo prezentāciju ar savu klātbūtni pagodināja pat leģendārais sacīkšu braucējs sers Sterlings Moss un auto dizainers Džordžeto Džudžaro.

"Maserati 3200 GT" vizuāli neatgādināja iepriekšējos gados ražotās kantainās kastes: tas bija izsmalcināts un ļoti sportisks braucamais. Zem tā motorpārsega slēpās no "Quattroporte Evoluzione" aizgūtais 3,2 litru divu turbīnu V8 dzinējs ar 370 ZS jaudu. Lai sasniegtu 100 km/h, šim auto bija nepieciešamas 5,2 sekundes, bet maksimālais ātrums sasniedza 270 km/h. Un, starp citu, "3200 GT" bija pirmais sērijveida auto pasaulē, kuram bija LED aizmugurējie lukturi.

Klienti ātri vien novērtēja "Ferrari" ieguldījumu kompānijas attīstībā, un pieprasījums pēc šiem spēkratiem strauji auga. Piemēram, ja 1998. gadā "Maserati" pasaulē pārdeva vien 518 mašīnas, tad 2017. gadā šis apjoms bija simtkāršojies (51 500)! Šobrīd rūpnīcas kapacitāte ir 75 000 automašīnu gadā, un modeļu klāstā varat atrast gan sedanus un sporta auto, gan lielākus un mazākus apvidniekus.

Viens no galvenajiem vaininiekiem "Maserati" ražošanas apjomu pieaugumā noteikti ir 2017. gadā prezentētais apvidnieks "Levante". Kā jau zināt – apvidnieki ir ārkārtīgi populāri, un arī cilvēki, kuri var atļauties luksus klases auto, vēlas ar tādiem braukt ikdienā. Pateicoties šī modeļa veiksmes stāstam, 2022. gadā tam pievienojies arī mazais brālis "Grecale". Šī modeļa niknākajā versijā "Trofeo" itāļu inženieri ir pamanījušies iebāzt trīslitrīgu 530 zirgspēku V6 benzīna dzinēju. Un tas spēj šo apvidnieku iekustināt līdz 100 km/h mazāk nekā četrās, kā arī maksimāli paātrināt līdz 285 km/h.

Interesanti, ka "Maserati" bija viens no pirmajiem sporta auto ražotājiem, kurš savā produktu listē ieviesa četru durvju automobiļus. "Quattroporte" pirmā paaudze ražošanā nonāca jau 1963. gadā un līdz šai dienai ir nomainījusi jau sešas paaudzes.

Noliekot blakus 1991. gada "Maserati 430 BiTurbo" un svaigāko no "GranTurismo" kupejām, var redzēt, kā šis zīmols ir mainījies beidzamo 40 gadu laikā. Ja, atrodoties "Citroen" un "de Tamaso" paspārnē, šis zīmols brīžiem ir bijis kā pabērna lomā, tad mūsdienās "Maserati" ir pilnvērtīgs, uz savām kājām stāvošs luksus klases automobiļu ražotājs. Šī auto salonā neatradīsiet pogas un slēdžus no "Fiat" – katra jaunā "GranTurismo" kupejas detaļa ir pārdomāta un radīta ar mīlestību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!