Lai veicinātu ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšos, izglītotu un apmācītu Latvijas autovadītājus par drošiem braukšanas principiem, apdrošināšanas sabiedrība "BTA" sadarbībā ar Drošas braukšanas poligonu "333" izveidojuši pirmo video instrukciju, kurā tiek sniegti praktiski padomi, kas jāievēro uz ceļa, veicot apdzīšanas manevru.

"333" pārstāvji atzīst, ka aizvien biežāk smagu ceļu satiksmes negadījumu iemesli ir autovadītāju pārgalvīga rīcība, nepietiekama situācijas novērtēšana vai pieredzes trūkums, veicot apdzīšanas manevrus uz ceļa. Arī elementāru ceļu satiksmes noteikumu neievērošana kļūst par iemeslu smagām avārijas sekām.

"Lai droši veiktu apdzīšanas manevru, jāņem vērā trīs faktori – ātrums, distance un plūstoša kustības veikšana," norāda Haralds Šlēgelmilhs, "333" instruktors un autosportists. "Pirms apdzīšanas manevra veikšanas autovadītājam jāpārliecinās atpakaļskata spogulī un pretējā braukšanas joslā, vai kāds cits neveic apdzīšanas manevru. Pēc situācijas novērtēšanas var uzsākt apdzīšanu, ievērojot ieskriešanās distanci un sasniedzot braukšanas ātrumu, kas ir 10-20 km/h lielāks nekā apdzenamajam transportlīdzeklim," skaidro Šlēgelmilhs. "Apdzīšanas manevrs un atgriešanās savā braukšanas joslā jāveic plūstoši un bez saraustītām kustībām, jo sevišķi svarīgi tas ir slidenos ceļa apstākļos. Ļoti uzmanīgiem jābūt, apdzenot lielgabarīta transportlīdzekļus. Protams, transportlīdzekļa vadītājiem jāievēro ceļu satiksmes noteikumi un nedrīkst veikt apdzīšanas manevru, kur tas nav paredzēts, proti, vietās, kur ir dubultās nepārtrauktās līnijas, kā arī līkumainos ceļa posmos," uzsver "333" instruktors.

Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) statistikas datiem 2013. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu, par 11% palielinājies ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo un cietušo skaits. Pērn ceļu satiksmes negadījumos bojā gājuši 177 cilvēki, no kuriem 54 ir gājuši bojā pēc tam, kad auto, kurā atradies cietušais, saskrējies ar citu transportlīdzekli.

Savukārt apdrošināšanas sabiedrība "BTA", analizējot pērn un šogad saņemto atlīdzības pieteikumus par ceļu satiksmes negadījumiem, secinājusi, ka visbīstamākās situācijas un vissmagākās sekas rodas, tieši veicot apdzīšanas manevrus, neievērojot visus drošības un piesardzības nosacījumus.

Pērn "BTA" lielākā izmaksātā KASKO atlīdzība – 63 778 lati – veikta tieši par ceļu satiksmes negadījumu - transportlīdzekļu sadursmi, kas notikusi pēc apdzīšanas manevra veikšanas. Kāda vieglā automašīna, veicot pārgalvīgu apdzīšanas manevru, iebrauca pretējā braukšanas joslā, kur notika sadursme ar maršruta autobusu un sadursmes rezultātā maršruta autobusam tika radīti ievērojami bojājumi, savukārt vieglās automašīnas vadītājs un pasažiere gāja bojā.

Ja video neizdodas noskatīties iegultā veidā, aplūkojiet to šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!