"Delfi" sadarbībā ar LMT Viedtelevīziju piedāvā ātruma un piedzīvojumu raidījuma "Ātruma cilts" jaunāko sēriju. Šoreiz raidījums viesojas pie Latvijas funkcionālā dizaina meistara un leģendārā mopēda "Rīga 12" dizaina autora Gunāra Glūdiņa.

Aiz katra priekšmeta dizaina ir savs stāsts. Tāpēc "Ātruma cilts" vadītājs Pauls Timrots devies pie Gunāra Glūdiņa, lai uzzinātu, kā tapis vēsturiski un vēl šodien augsti vērtēts braucamrīku dizains.

Gunārs Glūdiņš ir galdnieka dēls, kura ceļš uz leģendāru dizaina motociklu radīšanu sācies, studējot Latvijas Mākslas akadēmijā. Lai 18 rubļu stipendijas vietā saņemtu 21 rubli, Gunārs paralēli studijām uzsācis darbu rūpnīcā "Sarkanā zvaigzne". Pašam dizaineram braukšana un motocikli nav īpaši interesējuši, bet tomēr Glūdiņa diplomdarbs Akadēmijā bija sporta motocikla dizains, kas vēlāk redzams arī leģendārajos "Rīga" spēkratos.

Pirmais Meistara veikums "Sarkanajā zvaigznē" bija ugunsdzēsēju muca uz riteņiem, kam sekoja pārnēsājama koka radioaparāta, magnetolas, klaviatūras telefonaparāta un citu ierīču dizains. Tāpat arī Gunārs ir strādājis pie bērnu velosipēda "Spārīte" dizaina, pārbūvējot sākotnēji angļu patentētā riteņa elementus.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Glūdiņš veidojis ūdens braucamrīku dizainu "Pārdaugavai" un ilgus gadus bijis pasniedzējs Latvijas Mākslas akadēmijā un Baltijas Starptautiskajā akadēmijā. Bet viņa pēdējās desmitgadēs atpazīstamākais darbs ir pirmais Latvijas policijas automašīnu dizains, kas veidots pēc amerikāņu armijas parauga. Kas Meistaram sakāms par jauno policijas auto dizainu, tiek noskaidrots jaunajā raidījuma sērijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!