Foto: Kadrs no video

Rīgas ielās stabiņi izvietoti tā, ka pie atsevišķu namu kāpņutelpām nevar piebraukt pat operatīvais transports. Stabiņu izvietotāji šādās diskusijās apgalvoja, ka operatīvais transports drīkstot tiem braukt pāri, jo stabiņi lokās un šādā situācijā nenodarot bojājumus automobilim. Šo apgalvojumu Rīgas ielās devās pārbaudīt TV raidījuma "Zebra" vadītājs Pauls Timrots.

Šim nolūkam TImrots izvēlējās aptuveni 20 gadus vecu BMW – drošs paliek nedrošs. No sākuma testam tika pakļauti melnās krāsas stabiņi – tie izturēja gan lēnu uzbraukšanu ar BMW, gan pēc tam braukšanu atpakaļgaitā. Redzams, ka stabiņu pamatnē ir tāda kā gofra, kas ļauj tos salocīt. Tomēr skaidrs, ka to nevarēs izdarīt vairākkārtīgi, līdzīgi kā ar alumīnija karoti – pēc vairākkārtīgas locīšanas tā lūzīs.

Iegūstot drošības sajūtu pie melnajiem stabiņiem, Timrots pie sarkanajiem stabiņiem ar BMW devās jau ar 50 km/h ātrumu. Arī pilsētas satiksmē atļautajā braukšanas ātrumā stabiņi gan nolocījās BMW priekšā, gan arī pēc tam iztaisnojās. Tiesa, kaut kādas BMW dekoratīvās plastmasas bufera lejasdaļā atdalījās. Timrots secina, ka stabiņu izvietotāji nebūs mānījušies, ka pār stabiņiem operatīvais transports droši var braukt pāri.

Tāpat Timrots parāda "profesionālu" stabiņu, kas paredzēts regulārai locīšanai – tādi pieejami sacīkšu trases līkumos, piemēram, Biķernieku rallija trasē. Šādam "profesionālajam" stabiņam pamatnē ir vairākas gumijas stieples, kas ļauj šo stabiņu nolocīt vairākkārt un tas vienmēr atgriezīsies sākuma pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!