Automobiļu ražotājs "Jaguar Land Rover" ar 3D printeri izgatavojis unikālu suņa ķepas modeli, kas inženieriem palīdzēja izvērtēt nākamo automobiļu modeļu krāsas slāņa izturību. Šajā eksperimentā piedalījās Labradoras retrīvera sugas suns vārdā Yogi, savukārt izmēģinājumam tika izvēlēts jaunais "Land Rover Defender".

Ķepas modelis "RoboYogi" tika izmantots, lai izvērtētu aizmugurējā bufera krāsas slāņa izturību pret suņa ķepu atstātajiem skrāpējumiem. Eksperimenta rezultāti atklāja, ka krāsas slānis saglabāsies nesabojāts vismaz desmitgadi, tādēļ var apgalvot, ka "Jaguar" un "Land Rover" automobiļi ir projektēti, ņemot vērā suņu audzētāju vajadzības un dzīvesveidu.

Dienesta šķirnes suņu audzētavas iemītniekam, Labradoras retrīverim vārdā Yogi nācās dažas reizes ielēkt jaunā "Land Rover" krosovera bagāžniekā un izlēkt no tā. Ikviens suņa solis tika fiksēts, izmantojot svara sensorus. Iegūtie dati pētījuma komandai ļāva salīdzināt šī reālos apstākļos veiktā eksperimenta rezultātus ar tiem, kas tika iegūti, izmantojot ķepas modeli "RoboYogi". Vācot sākotnējos datus, tika ņemtas vērā vidēja izmēra suņa veiktās kustības, iekāpjot bagāžniekā un izkāpjot no tā, kā arī ķepu spilventiņu un nagu radītais spiediena spēks.

Apkopojot sākotnējos datus, pēc deviņus gadus vecā Labradoras retrīvera Yogi ķepas parauga tika izgatavots 3D ķepas modelis ar spirāles mehānismu, garantējot īstas nagu kustības un vienmērīgu svara sadali uz bufera. Šis spirāles mehānisms ir arī ekonomiski efektīvs, jo pie tā stiprināmie nagi ir ļoti viegli nomaināmi.

Tagad automobiļu ražotājs "Jaguar Land Rover" izmanto šo gluži vai īsto suņa ķepu, veicot standarta 5000 ciklu skrāpējumu testu, kura laikā ar ķepas modeli "RoboYogi" tiek veikti desmit ieskrāpējumi nejaušās vietās uz izmēģinājuma paneļa, un viens garenisks skrāpējums – vienā paneļa pusē. Vēlāk procedūra tiek atkārtota.

Pateicoties īpašajam jaunā "Land Rover Defender" krosovera bagāžnieka dizainam, t.i., bagāžnieka durtiņām ar sānos fiksējamām eņģēm un lēzenajam aizmugurējam buferim, uz kura suns var uzkāpt, tika nolemts, ka šis modelis ir lieliski piemērots eksperimentam.

Jauno pētījuma metodi izveidoja vairākas automobiļu ražotāja "Jaguar Land Rover" ekspertu komandas: materiālu inženierijas, aditīvās ražošanas un robotu inženierijas komanda.

Projektējot "Land Rover" automobiļus, sevišķi liela uzmanība tiek veltīta četrkājaino draugu komfortam un drošībai, tādēļ automobiļu ražotājs modelim "Discovery" ir paredzējis dažādas suņu mīļiem paredzētas pakotnes ("Pet Packs") un komplektācijas daļas, piemēram, pilna garuma bagāžnieka nožogojumu, gumijas paklājiņu bagāžas nodalījumam un bagāžnieka ieliktni.

"Jaguar Land Rover" aditīvās ražošanas centrs gada laikā saražo vairāk kā 80 000 dažāda pielietojuma automobiļu daļu. Tās tiek izmantotas funkcionālu prototipu, dizaina maketu, automobiļu konstruēšanas rezerves komponentu un fiksēšanas daļu ražošanai. Automobiļu koncerns "Jaguar Land Rover" 3D printerus izmanto arī tirdzniecībai paredzētu automobiļu daļu ražošanai, un "Jaguar XE SV Project 8" – viens no efektīvākajiem "Jaguar" līdz šim radītajiem automobiļiem – ir pirmais modelis, kura ražošanai tiek izmantotas tādas daļas.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!