22. septembrī notika trīs jaunu auto pirmizrādes un "Latvijas Gada auto 2019" rudens testa brauciens. Konkursa žūrija un mediju pārstāvji izmēģināja daļu no šī gada titula pretendentiem – 15 jaunākos auto modeļus Latvijā.

Ievērojams bija arī testa brauciena maršruts vairāk nekā 500 kilometru garumā, kas stiepās gandrīz pa visu Zemgales robežu. Dienas laikā bija tikai divas garākas pieturvietas atpūtai – Ceraukstē, atpūtas kompleksa "Rožmalas" restorānā, un pie Rundāles pils parkā, kur notika oficiālā foto un video sesija ar "BMW X3", "Hyundai Kona", "SEAT Arona", "SsangYong Rexton", "Mitsubishi Eclipse Cross", "Mercedes-Benz" A-klase, "Mercedes-Benz CLS", "Citroën C4 Cactus", "Jaguar E-Pace", "Dacia Duster", "Subaru XV", atjaunotais "KIA Sportage", kā arī pavisam jaunie "KIA Ceed", "Peugeot 508" un "Peugeot Rifter". Kā preses auto bija "FIAT Fullback".

Žūrijas vidū domas dalījās par "Hyundai Kona" gaitas īpašībām. Žūrijas biedrs ar rūdījumu automobiļu tirdzniecībā Agris Staņēvičs: "Futūrisks eksterjers un interjers korejiešu izpildījumā. Piekare uz asfalta nepārliecinoša, bet uz grunts, pieslēdzot 4x4, ir laba. Bagāžas nodalījums varēja būt nedaudz ietilpīgāks." Savukārt autosportists Ivars Caune uzteic "Kona" vadāmību: ""Hyundai" mani kārtējo reizi atkal patīkami pārsteidza. Ļoti laba dinamika, viegla vadāmība. Arī uz nelīdzena asfaltēta ceļa autovadītājam nesagādā nekādus nepatīkamus pārsteigumus. Acij tīkams un nepārsātināts salons."

Žūrijas biedrs un arhitekts Jānis Mežulis bija pārsteigts par mazā krosovera "SEAT Arona" dinamiku: "Testā mazajā auto bijām salīduši trīs veči un viena dāma. Nodomāju, ka pie šādas noslodzes mazais spānis knapi kustēsies, taču skeptiķis Mežulis palika bez argumentiem. Gaita stabila, amortizatori godam izturēja pampakainā ceļa negludumus. Nebija arī pārāk cieti. Mazais 115 ZS motoriņš šo komplektu uzrāva līdz simtam 10,5 sekundēs. Un tas ir reālais mērījums uz ceļa ar pilnu kravu, nevis kaut kādi bukletu cipariņi. Arī multimediji ir augstākajā līmenī, pieejama bezvadu uzlāde un viedtelefonu satura pārnešana. Jā, bagāžas nodalījums ir mazs, bet hokeja somu tāpat tur var iebāzt."

Autožurnālists Agnārs Jundass par šī brauciena dārgāko spēkratu – "Mercedes-Benz CLS": "Uz mani atstāja iespaidu ne tikai sešciparu skaitlis cenu lapā, bet arī lidojošā paklāja cienīgā gaita, milzu digitālais displejs kā platekrāna TV, masāžas sēdekļi ar ventilāciju un mainīgu sānu atbalstu līkumos, jau rūpnīcā piemeklēta noskaņu mūzika dažādiem braukšanas režīmiem, "autopilota funkcija" – pats nolasa ceļu un iestūrē līkumā. Bet, iesēžoties aizmugurē, man galva atduras griestos."

Vērtīgāka ir sava pieredze, un konkurss dod tādu iespēju jaunu auto interesentiem. 13. oktobrī notiks jau tradicionālā "Latvijas Gada auto testa diena Molā" ar plašu programmu. Vienuviet būs sastopami konkursa pretendenti un jaunākie auto modeļi Latvijas tirgū, ar kuriem varēs veikt bezmaksas izmēģinājuma braucienus (jābūt līdz derīgai autovadītāja apliecībai). Ja ir noskatīts savs nākošais jaunais automobilis, tad izdevīgi būs novērtēt ražotāju pārstāvju īpašos piedāvājumus un samazinātās akciju cenas, arī servisa pakalpojumiem.

Papildus jaunu auto testiem, 100 m2 lielajā "Latvijas Gada auto" teltī notiks interaktīvi satiksmes drošības semināri par distances un braukšanas trajektoriju ievērošanu pilsētā eksperta Ata Jansona vadībā. Šogad būs arī veiklības braucieni, kura uzvarētājam tiks jauns automobilis uz nedēļas nogali ar pilnu degvielas tvertni brīvdienu braucienam ar ģimeni. Tas viss – 13. oktobrī t/c "Mols" stāvlaukumā no pulksten 11 līdz 18.

Žūrijai galvenā konkursa dalībnieku izvērtēšanu notiks no 9. līdz 11. novembrim "Lielajā testa braucienā", pēc kura tiks balsots par finālistu auto TOP-7 un uzvarētājiem papildus nominācijās. No 9. novembra notiks arī "Tautas simpātijas 2019" balsojums internetā un t/c "Mols".

Konkursā "Latvijas Gada Auto 2019" šobrīd ir pieteikts 21 automobilis: "BMW X3", "Škoda Fabia", "Hyundai Kona", "SEAT Arona", "SsangYong Rexton", "Mitsubishi Eclipse Cross", "Nissan Leaf", "Mercedes-Benz" A-klase, "Mercedes-Benz CLS", "Citroën C3 Aircross", "Citroën C4 Cactus", "Jaguar E-Pace", "Volkswagen T-Roc", "Dacia Duster", "Subaru XV", "Peugeot 508", "Peugeot Rifter", "KIA Ceed", "KIA Sportage", "Lamborghini Urus" un "Suzuki Jimny". Jaunus pieteikumus autotirgotāji var iesniegt līdz šā gada 8. novembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!