"Grecale" ir jaunākais no "Maserati" modeļiem –, un tagad tas ir sasniedzis arī Latvijas tirgu.

Studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" ceļā ar šo auto dodas kopā ar cilvēku, kurš spēj novērtēt mūsu senču atstāto kultūras, mākslas un arhitektūras mantojumu. Mārtiņš Dambergs kopā ar brāli Kārli un domubiedriem savulaik izveidojis jau par kulta vietu kļuvušo Kalnciema kvartālu, kā arī, kļūstot par ilgtermiņa īrniekiem, viņi nupat atjaunojuši Āgenskalna tirgu, piešķirot tam svaigu izskatu un jaunu enerģiju.

Ar "Grecale" modeļa radīšanu "Maserati" ir nomērķējis "Porsche Macan", "BMW X3 M" vai "Mercedes-Benz" kompakto SUV virzienā. Līdzīgi gabarīti, tehniskie dotumi, kas papildināti ar itāļiem raksturīgo kaisli, spilgtām krāsām un emocijām – neapšaubāmi varētu pārvilināt no minētajiem konkurentiem ne tikai jau esošos šīs markas fanus, bet arī "jauniņos", kuri līdz šim devuši priekšroku tikai un vienīgi vācu autobūves klasikai. Starp citu, arī šī auto cena "premium" klases auto pircējiem ir gana saprotama – bāzes versijā šis auto maksā no 75 746 eiro.

Diskutēt par šī auto izskatu varbūt būtu tikpat muļķīgi, kā iesaistīties diskusijās par Rotko vai Kazimira Maļeviča gleznu tapšanas nepieciešamajām prasmēm – kurš tad neprot uzgleznot kvadrātu vai spēlēties ar krāsu pārejām!? Pamēģiniet, un, iespējams, jūsu veidotajā attēlā būs redzams nevis "Maserati", bet gan "Lada Kalina".

Protams, ne jau šī auto cena ir pirmais iemesls, kādēļ kāds sākst lūkoties "Maserati Grecale" virzienā. Dizains un emocijas, "Masarati" kompānijas vēsture un tradīcijas, itāļu stila un mākslas izjūta, augstvērtīgi apdares materiāli, īsta āda, metāls un koks… Galu galā, šī auto izskats un jūras pavēlnieka Neptūna simbols šī auto radiatora dekoratīvajā režģī un ventilācijas atveres priekšējos spārnos liks justies īpašiem.

Šim auto ir četras durvis, tajā ir iespējams puslīdz komfortabli sēdēt arī otrajā sēdekļu rindā. Tam ir arī 535 litrus ietilpīgs bagāžnieks, kurā var ievietot pārīti ceļojuma koferu.

Savukārt pie tā stūres jutīsieties nevainojami. Runājot par piedziņu un spēka agregātiem, pilnpiedziņas "Grecale" ir pieejama trīs versijās – GT, "Modena" un "Trofeo". Atkarībā no aprīkojuma līmeņa tie aprīkoti gan ar klasiskiem iekšdedzes dzinējiem ar jaudu no 300 ZS, hibrīda versijā (330 ZS), kā arī tuvākā gada laikā tas būs nopērkams arī kā "Maserati" vēsturē pirmais pilnībā elektriskais SUV.

Ja nerūp degvielas patēriņš un ja priekšroku dod jaudai, tad šajā kompaktajā čaulā itāļu inženieri ir pamanījušies ievietot arī trīs litru 530 ZS V6 benzīna dzinēju, kas spēj šo krosoveru iekustināt līdz 100 km/h mazāk nekā četrās sekundēs, bet tā maksimālais ātrums sasniegs 285 km/h.

Lai iepazītu šī 4,85 metrus garā auto raksturu, nebūs gana ar katalogu pētīšanu. Lai izprastu un pilnībā izbaudītu itāļu autobūves leģendu, nāksies ar to doties kaut vai īsā testa braucienā, sadzirdēt tā dzinēja skaņu, pieskarties tā durvju paneļiem un stūresratam. Varbūt tas skan nedaudz piedauzīgi, bet izbrauciens ar šo auto līdzinās aklajam randiņam ar sapņu sievieti (vai vīrieti).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!